Rákdiagnosztika biopszia nélkül?

Jelenleg edzőtermekben alkalmazzák azt a technológiát, melyre alapozva Jey Smith kifejlesztette a legújabb módszert, mely alkalmas a rák kimutatására a költséges, időigényes és olykor veszélyes biopszia (szövetmintavétel) nélkül is.

Jye Smith orvosi fizikus doktorandusz hallgató a Queenslandi Műszaki Egyetem Fizika és Kémiatudományok Iskolájában. Az általa alkalmazott új módszer az ún. bioimpedancia spektroszkópián alapul, és a bőrfelszín, valamint a méhnyak tumorainak kimutatására alkalmas. A bioimpedancia a szövetek elektromos tulajdonságait méri, és jelenleg a testben található víz, zsír és kötőszövet mennyiségét határozzák meg vele az edzőtermekben.

A módszert csak újabban kezdték el alkalmazni biológiai szövetek elemzésére. A szövetek felszínének elektromos tulajdonságai alapján képes eldönteni, hogy az adott szövet egészséges, rákos, vagy már elhalt. A vizsgálat a tervek szerint gyors és egyszerű lesz: az eszközt egyszerűen csak végig kell húzni a testfelszín mentén vagy a belső szervek felszínén, és olcsón és pontosan rögzíti a sejtekben tapasztalható szerkezeti változásokat, melyek alapján kimutathatók a rákos elváltozások.

A fiatal kutató elmondta, hogy a bioimpedancia mérés során az eszköz apró elektromos áramokat küld a szövetekhez. A gép összegyűjti a sejten belüli, a sejthártya és a sejtek közti tér impedancia változásait, és az információk összegzésével lehet majd meghozni a diagnózist. Az eljárás teljesen fájdalommentes, és segítségével a rákos szövetszaporulat határai is körülírhatók. A további fejlesztések után hamarosan talán már a háziorvosi gyakorlatban is elterjedt módszerré válhat az új diagnosztikai eljárás.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: