Rajzfilmek készítenek fel a halálra

Kutatók szerint a rajzfilmek - mint a Bambi vagy éppen Az oroszlánkirány - segíthetnek megértetni a gyerekekkel az élet végességét.

Hogy lehet felkészülni a halálra?

Professzor Kelly Tenzek és professzor Bonnie Nickels, a New York-i Rochesteri Technológiai Intézet két munkatársa 57 Disney- és Pixar-mesét elemzett, majd tanulmányukban megállapították, hogy ezekben a rajzfilmekben összesen 71 szereplő veszti életét. Ez egyébként azt jelenti, hogy a Disney mesék főszereplői több mint kétszeres valószínűséggel halnak meg a történetek során, mint a felnőtteknek szóló drámák karakterei. A szakértők szerint a halál visszatérő motívumai lehetőséget adhatnak a szülőknek, hogy gyermekeikkel az élet végességéről beszélgessenek - valamint, hogy szembesüljenek saját félelmeikkel is.

A halál beállta: tudjuk, hogy meghaltunk A tudományt és a laikusokat egyaránt régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon az emberi tudat fennmaradhat-e a halál után, és ha igen, akkor mennyi ideig. Lássuk, mit tudunk biztosan a teljes igazságról!

A mesék segíthetek megértetni a gyerekekkel az élet végességét.
A mesék segíthetek megértetni az élet végességét

Kelly Tenzek, a Buffalo Egyetem professzora így nyilatkozott a témáról: "Az ilyen meséket bátran használhatnák a szülők, hogy olyan tabutémákról kezdeményezzenek gyerekeikkel beszélgetést, mint a halál és a haldoklás. Ezek fontos beszélgetések, de ha túl későn kerül rájuk sor, például csak egy bekövetekezett haláleset idején, akkor könnyen okozhatnak a gyerekekben negatív érzéseket."

"A halálra is lehet készülni" A híradókat és a véres mozifilmeket nézve nap mint nap szembesülünk az élet végességével. A képernyőn látott halál elszomorít vagy éppen elborzaszt bennünket, az elmúlás elfogadásában azonban egyáltalán nem segít. Sőt. Korábbi cikkünket itt olvashatja el.

Beszélgessünk Bambi anyukájának haláláról

Némó, a bohóchal anyukáját elragadja egy barrakuda; Elsa és Anna szülei eltűnnek a tengerben; Bambi édesanyját pedig lelövi egy vadász - A Némó nyomában, a Jégvarázs és a Bambi is nagyon népszerű mesefilm, a szakértők szerint pedig éppen ezt kellene kihasználniuk a szülőknek, hogy megértessék már egészen kicsi gyerekeikkel is a halál fogalmát.

Tenzek professzor szerint például ha a halál ábrázolásának egy része irreális - amikor, mondjuk, egy karakter a halála után megváltozott alakban visszatér -, akkor ez jó lehetőség, hogy a szülő jobban megértesse a gyerekkel a fikció és a valóság közti különbségeket. De például hogy miként ábrázolják az adott szereplő haldoklását, nemcsak a kicsiknek, hanem a szüleiknek is segtíhet a téma feldolgozásában és abban, hogy megértsék az érzelmek kifejezésének természetét.

"Bár vallási és spirituális töltet nem feltétlenül fedezhető fel a Disney- és a Pixar-rajzfilmekben, akár abban is segíthetnek, hogy a halált a hit szemszögéből is megvizsgáljuk" - mondta a professzor.

Miért lesznek jobban a betegek a haláluk előtt? A haldoklók utolsó napjainak lefolyása mindig egyedi, de sokszor előfordul, hogy a halál előtt látszólagos javulás áll be az állapotban. Vajon mi lehet ennek a magyarázata?

Forrás: Daily Mail

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)