Olvassa el újra a kedvenc könyvét! Megéri!

A legtöbb könyv második olvasásra sokkal élvezetesebb, érzelmesebb, ráadásul jó hatással van a mentális egészségre, derült ki egy új amerikai tanulmányból. Ugyanez a hatás megfigyelhető a filmeknél és a nyaralóhelyeknél is, ahová újra visszatérünk.

A filmek újranézése, illetve a könyvek újraolvasása lehetőséget ad, hogy sokkal jobban elmélyedjünk bennük érzelmileg. Az első olvasás, vagy első az első filmnézés során az olvasó, illetve a néző elsősorban csak az eseményekre, a történetre koncentrál, míg második olvasásra, vagy nézésre az ismétlődő élmények mellett lehetőség nyílik a mélyebb értelmezésre is.

"A második olvasás alkalmával sokkal mélyebb érzelmeket élhetünk át, és a befogadó sokkal több szállal képes kapcsolódni a történethez"- mondta Cristel Antonia Russel, az Amerikai Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.

"Annak ellenére, hogy a második olvasás során maga a történet már ismerős lehet, mégis sok új értelmezést kaphat az olvasmány. Az amerikai és új-zélandi alanyok körében készített felmérés alapján kiderült, hogy a könyvek újraolvasása, illetve a filmek újranézése pozitív hatással lehet a mentális egészségi állapotra is" - tette hozzá Russel. A tanulmány részleteit a Journal of Consumer Research című tudományos folyóirat legújabb számában publikálták.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés