Nincs szükség CT-re, ha fáj a hasa

A színes Doppler ultrahangot kellene első vizsgálatként alkalmazni vakbélgyulladás gyanúja esetén - állítják izraeli kutatók 420 hasi fájdalommal jelentkező beteg vizsgálata alapján.

Eredményeik szerint CT-t csak azokban az esetekben kellene készíteni, mikor a ultrahang eredménye nem egyértelmű, illetve mikor a klinikai tünetek negatív ultrahang ellenére is erősen valószínűsítik a diagnózist.

Dr. Diana E. Gaitini, a haifai Rambam Egészségügyi Központ orvosa és munkatársai a színes Doppler ultrahang megbízhatóságát vizsgálták olyan betegeken, akiket a sürgősségi osztályról vakbélgyulladás gyanújával küldtek a radiológiára. Eredményeikről az American Journal of Roentgenology májusi számában számoltak be. Vizsgálatuk 2003 januárjától 2006 júniusáig tartott, ezalatt összesen 420 beteg érkezett. Computer tomographiás (CT) vizsgálatra 132 esetben került sor; olyankor, ha az ultrahang eredménye nem volt egyértelmű, vagy a negatív lelet ellenére is valószínűsítették a vakbélgyulladást.

Az ultrahang pontosan diagnosztizálta a vakbélgyulladást 75 esetből 66-szor, és korrekten zárta ki 326 esetből 312-ben. Így a módszer érzékenysége 74,2%, fajlagossága pedig 97%. A CT mindössze egy esetben nem hozott egyértelmű eredményt. Pontos volt a lelet 39 vakbélgyulladásos esetből 38-szor, és minden további (92) nem vakbélgyulladásos esetet sikeresen zárt ki. A CT érzékenysége így kimagasló, 100%, fajlagossága 98,9%. Az ultrahanggal 82, a CT-vel 42 beteg esetében egyéb - nőgyógyászati, urológiai vagy emésztőrendszeri - diagnózisra jutottak. A 97 vakbélgyulladás miatt műtött beteg közül két esetben találtak egészséges vakbelet. Öt más kórismével operált betegnél a műtét megerősítette a képalkotók által felállított diagnózist.

Dr. Gaitini csoportja szerint az ultrahang azért választandó elsőként, mert így a beteget megóvhatjuk a sugárzástól, ami különösen a fiatal betegek esetében nem elhanyagolandó szempont, maga a vizsgálat könnyebben elérhető és olcsóbb is. A viszonylag magas álnegatív ráta miatt azonban a gyanús esetekben a CT mindenképp ajánlott.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció