Nem véd a ráktól az E- és a C-vitamin

Sem a rák, sem a szívbetegségek megelőzésére nem alkalmas a C-, vagy az E-vitaminpótló kezelés, derül ki amerikai kutatók eredményeiből.

Dr. Howard Sesso, az egyik szerző szerint nincs értelme a vitaminok szedésének, legalábbis nem a rák, vagy a szívbetegség megelőzése érdekében. Sesso a bostoni Brigham és Női Kórház adjunktusa, az Amerikai Rákkutatók Szövetségének kongresszusán számolt be a vizsgálat eredményeiről Washingtonban. A vizsgálatba tizenötezer ötven év feletti férfi orvost vontak be. Véletlenszerűen osztották be a résztvevőket két csoportba: egyesek mindennap 500 mg C-vitamint, valamint minden másnap 400 nemzetközi egység E-vitamint kaptak, míg a többiek ugyanúgy tíz éven át placebót. Összesen 1929 rákos megbetegedést diagnosztizáltak, köztük 1013 prosztatarákot. Az E-vitamint szedő csoportban 490-en, míg a placebót kapók közül 523-an lettek prosztatarákosak. Ez a különbség statisztikailag nem szignifikáns. A C-vitaminnal kapcsolatban hasonló eredményeket kaptak. A rákrizikó összességében sem mutatott eltérést a két csoport közt.

Jennifer Crum táplálkozás-szakértőt egyáltalán nem lepték meg a mostani eredmények. Szerinte a tápanyagok és kiegészítők csak együttműködve tudják kifejteni jótékony hatásukat. Kivonva természetes környezetükből nem hatnak ugyanúgy. Ezért ő inkább a kisebb változtatások híve. Crum szerint érdemesebb kicsivel többet mozogni naponta, vagy még egy zöldségfélét beilleszteni az étrendbe, és máris csökken a rák kockázata. Az egészséges étrendet Sesso is ajánlotta mondván, hogy a kiegyensúlyozott étrend, a testsúlykontroll, a dohányzás kerülése és a rendszeres testmozgás ismerten megelőző hatású módszerek. Ugyazezen a konferencián hangzott el azonban, hogy a kalciumpótló kezelés valamelyest csökkenti a vastagbélrák kockázatát. A vizsgálatot a nashvillei Vanderbilt Egyetemen és a New Lebanon-i Dartmouth Orvosi Egyetemen végezték. Egy harmadik előadó - egy korábbi Cancer cikkel egybehangzóan - azt állította, hogy az aszpirin nehezíti a prosztatarák diagnosztizálását, mivel befolyásolja a marker, a prosztataspecifikus antigén vérszintjét.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció