Nem bír ébren maradni? Van jobb a koffeinnél!

A Bordeaux-i Segalen Egyetem kutatói svéd munkatársaikkal együttműködésben kimutatták, hogy a kék fény állandó behatása ugyanolyan hatékonyan ébren tartja az autóvezetőket, mint a kávé.

A PLoS One szaklapban megjelent kísérletet valódi vezetési feltételek mellett végezték. Az eredmények egy járművekbe beépíthető elalvás elleni elektromos rendszer kifejlesztéséhez vezethet a jövőben.
Az éjszakai autóvezetés során az alváshiány következtében jelentkező álmosság csökkenti a sofőrök éberségét, rontja a reflexeiket és a látásukat. Az álmosság felelős a halálos balesetek egyharmadáért az autópályákon. Jelenleg a leghatékonyabb ellenszer a kávé, ehhez azonban az autóvezetőknek meg kell állniuk, amit gyakran túl későre halasztanak. Közlekedésbiztonsági szempontból tehát egy állandóan működő, beépített alvás elleni rendszert kellene kifejleszteni.

A kék fény a retina ganglionsejtjeinek stimulálása révén fokozza az éberséget. Ezek a sejtek az éberségért felelős agyi területekkel állnak kapcsolatban. E sejtek kék fénnyel történő stimulálásával leállítható a melatonin kiválasztása, mely hormon az éberséget csökkenti éjszaka.

A kísérlet során egy állandó kék fényt kibocsátó LED lámpát szereltek a kísérleti jármű műszerfalára. A 48 férfi résztvevő háromszor tett meg egy 400 kilométeres utat hajnali egy és negyed hat között az autópályán, egyhetes időközökkel. Az első utazás alatt folyamatos kék fénynek voltak kitéve, a második alatt egy kávét ittak induláskor, és egyet a negyedórás pihenő alatt, a harmadik során pedig koffeinmentes kávét ittak (ez számított a placebónak). A kutatók a záróvonal átlépések száma alapján állapították meg az éberség szintjét. Kiderült, hogy a kék fénynek kitett vezetők átlagosan 15, a koffeint fogyasztók 13, a placebót fogyasztók pedig 26 alkalommal lépték át véletlenül a záróvonalat. Ez alapján tehát a folyamatos kék fény ugyanolyan hatékonyan ellensúlyozza vezetés közben az álmosságot, mint a kávé.

Fontos feltétel ugyanakkor az is, hogy a fény ne akadályozza az autóvezetéket. A résztvevők közül nyolc férfi (17 százalék) számolt be arról, hogy a kék fény elvakítja, ezért nem tudták teljesíteni a kísérletet. A kutatás következő lépésében a kísérletet több ember, köztük nők és idősebbek részvételével is elvégzik.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag