Nehéztüzérség mellrák ellen: zöld tea és gomba

Azok a kínai nők, akik gombát fogyasztottak és zöld teát ittak, jelentősen csökkentették a mellrák kockázatát, sőt ezzel a módszerrel a már meglévő betegség súlyossága is csökkent - jelentette be egy ausztrál kutató.

Min Zhang, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatója 2018, Délkelet-Kína Hangzhou városában élő nőt vizsgált 2004 júliusa és 2005 szeptembere között; a nők fele szenvedett mellrákban. Míg világszerte a mellrák a leggyakoribb daganat a nők körében, Min szerint ez az arány Kínában négy-ötször alacsonyabb a fejlett országokra jellemző értékhez képest.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy a nagyobb mennyiségű gomba fogyasztása csökkentette a változókor előtt és után lévő kínai nőknél a mellrák kockázatát, valamint megfigyelték a gomba és a zöld tea további együttes kockázatcsökkentő hatását" - nyilatkozta Min az AFP-nek. "A mellrák kockázata jelentősen csökkent a legtöbb gombát fogyasztók esetében" - tette hozzá Min, megemlítve, hogy a friss és a szárított gomba hasonlóan hatékony.

A naponta elfogyasztott 10 grammnyi vagy kevesebb, mint egy fejnyi gombának már jótékony hatása van, de a legtöbb friss gombát fogyasztó nőnél kétharmadnyival ritkábban alakult ki mellrák azokhoz képest, akik nem fogyasztottak gombát. A rák kockázatának csökkentése mellett a zöld tea és a gomba csökkentette bármely kialakult daganattípus súlyosságát. Az a tény, hogy a zöld tea és a gomba együtt hatásosabb, mint a gomba önmagában, részben megmagyarázza, miért alacsonyabb a mellrák előfordulása a kínai nők között.

"Tudomásom szerint ez az első olyan tanulmány, amely a zöld tea és a gomba mellrákra gyakorolt együttes hatását vizsgálja - mondta el Min. - Ha sikerül további kutatásokkal megerősíteni az eredményeket, az hatással lehet a mellrák megelőzésére, mégpedig úgy, hogy mindössze egy olcsó, étrendbeli változtatás szükséges hozzá."

A tanulmány az International Journal of Cancer folyóirat legfrissebb számában jelent meg, abban a sorozatban, amelyben Min és csapata Ázsiában vizsgálja a növényi vegyületek daganatellenes hatásait.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció