Nagyon veszélyes a gyerekek elfenekelése

Veszélyeztetheti az egészséges szexuális élet kialakulását a gyermekkori bántalmazás, még enyhe formájában is - állítja Murray Straus, a téma szakértője, aki már 30 éve a fizikai büntetéssel való nevelés kutatásával foglalkozik.

Kutatásainak eredményeiről az Amerikai Pszichológus Társaság "Erőszak és durvaság a kapcsolatokban" konferenciáján számol be.

Straus - a durhami New Hampshire Egyetem Családkutató Intézetének társelnöke - reméli, hogy legújabb eredményei segítségével végre bekerül a tankönyvekbe, hogy a nevelő célzatú elfenekelés és egyéb fizikai bántalmazás nemcsak kerülendő, hanem egyenesen tilos a gyermek egészséges fejlődésének érdekében.

Elizabeth Gershoff a Michigani Egyetem Szociális Munkás Iskola adjunktusa számos tanulmány átvizsgálása után megállapította, hogy az eredmények 93 százalékban megegyeznek abban, hogy a fizikai büntetés gyermekkorban delikvens és antiszociális magatartásformákhoz, később agresszióhoz, bűnözéshez és a családtagok bántalmazásához vezethet.

Azok közül, akiket sosem fenekeltek el, mindössze 5 százalék ütötte meg a szüleit, míg a rendszeresen bántalmazottaknál ugyanez a szám már 25 százalék, bár Straus szerint az amerikai szülők 90 százaléka emel kezet kisgyermekére. Legújabb eredményei alapján az elfenekelés és egyéb testi fenyítés alkalmazása növeli a valószínűségét annak, hogy a bántalmazott később verbálisan vagy fizikailag kényszerítse partnerét szexuális együttlétre, illetve, hogy veszélyes módon élje szexuális életét (például házasság előtt óvszer nélkül). Ami azonban még súlyosabb, a mazochista szexuális élmény keresése is gyakoribbá válik a bántalmazottak körében. "Pedig a fizikai büntetés nem hatékonyabb a szóbelinél, csak a káros következményei vannak túlsúlyban" - állítja Straus.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció