Mire figyeljen, ha nagy trauma érte?

A súlyos traumákat követő ún. poszttraumás stressz zavarok későbbi betegségekre is hajlamosítanak - állítják vietnámi háborús veteránok vizsgálata alapján amerikai kutatók a The Journal of Nervous and Mental Disease-ben megjelent közleményükben.

Jospeh Boscarino és munkatársai a Danville-i Geisinger Egészség Központtól 4462 Vietnámban harcolt katona egészségi állapotát mérték fel 30 évvel a katonai szolgálat után. Kiderült, a súlyos trauma nem csak pszichológiai károkat okozott: a fizikai egészségre és a biológiai működésekre is rossz hatással volt.

Dr. Boscarino szerint a poszttraumás stressz zavarokat későbbi betegségek rizikófaktorának kell tekinteni, és az orvosoknak is külön oda kell figyelni ilyen betegeikre. A vizsgálat szerint ugyanis a poszttraumás stressz betegség ugyanolyan jól jelezte előre az egészségi állapotot, mint például az emelkedett fehérvérsejtszint, ami fertőzést, valamint súlyos vérképzőrendszeri betegséget, például leukémiát jelezhet. A gyulladást jelző magas vörösvértest-süllyedés szintén további kockázati tényezőnek tekinthető.

Amíg azonban a fehérvérsejtek száma és a süllyedés a vérvétel eredményéből állapítható meg, a poszttraumás stressz zavarokat csak pszichológiai vagy elmevizsgálat tudja feltárni. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a Közel-Keleten zajló konfliktus következtében újabb, számos katonát érintő poszttraumás stressz zavar-hullámmal kell szembenézni. A súlyos egészségügyi problémák megelőzése érdekében minél hamarabb be kell avatkozni, és meg kell előzni, vagy kezelni kell a poszttraumás stresszt.

Nem csak katonákat, bárkit érinthet ez a pszichológiai rendellenesség, aki átélt valamilyen traumát, így a balesetek és katasztrófák áldozatait is. A lényeg, hogy ha időben kezelik, elkerülhető a nagyobb baj, például a depresszió kialakulása.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső