Mire figyeljen, ha nagy trauma érte?

A súlyos traumákat követő ún. poszttraumás stressz zavarok későbbi betegségekre is hajlamosítanak - állítják vietnámi háborús veteránok vizsgálata alapján amerikai kutatók a The Journal of Nervous and Mental Disease-ben megjelent közleményükben.

Jospeh Boscarino és munkatársai a Danville-i Geisinger Egészség Központtól 4462 Vietnámban harcolt katona egészségi állapotát mérték fel 30 évvel a katonai szolgálat után. Kiderült, a súlyos trauma nem csak pszichológiai károkat okozott: a fizikai egészségre és a biológiai működésekre is rossz hatással volt.

Dr. Boscarino szerint a poszttraumás stressz zavarokat későbbi betegségek rizikófaktorának kell tekinteni, és az orvosoknak is külön oda kell figyelni ilyen betegeikre. A vizsgálat szerint ugyanis a poszttraumás stressz betegség ugyanolyan jól jelezte előre az egészségi állapotot, mint például az emelkedett fehérvérsejtszint, ami fertőzést, valamint súlyos vérképzőrendszeri betegséget, például leukémiát jelezhet. A gyulladást jelző magas vörösvértest-süllyedés szintén további kockázati tényezőnek tekinthető.

Amíg azonban a fehérvérsejtek száma és a süllyedés a vérvétel eredményéből állapítható meg, a poszttraumás stressz zavarokat csak pszichológiai vagy elmevizsgálat tudja feltárni. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a Közel-Keleten zajló konfliktus következtében újabb, számos katonát érintő poszttraumás stressz zavar-hullámmal kell szembenézni. A súlyos egészségügyi problémák megelőzése érdekében minél hamarabb be kell avatkozni, és meg kell előzni, vagy kezelni kell a poszttraumás stresszt.

Nem csak katonákat, bárkit érinthet ez a pszichológiai rendellenesség, aki átélt valamilyen traumát, így a balesetek és katasztrófák áldozatait is. A lényeg, hogy ha időben kezelik, elkerülhető a nagyobb baj, például a depresszió kialakulása.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: