Mindegy, csak diéta legyen!

Mediterrán, alacsony szénhidráttartalmú, vagy alacsony zsírtartalmú diéta? Mindhárom hatásos, a lényeg, hogy kitartóak legyünk, derül ki egy a New England Journal of Medicine-ben megjelent tudományos közleményből.

Nincs olyan csodadiéta, amely mindenkinek jó lenne. Az étrendet egyénre szabva kell megtervezni, a beteg bevonásával, mondja Iris Shai, az izraeli Ben-Gurion Egyetem epidemiológus kutatója. Shai még a bostoni Harvard Egyetemen töltött tanulmányútja alkalmával végezte kutatását, melynek során 322 mérsékelten elhízott férfit és nőt (de leginkább férfit) véletlenszerűen osztott három különböző csoportba. Az egyik csoport korlátozott kalóriatartalmú, alacsony zsírtartalmú étrendet, a másik szintén korlátozott kalóriatartalmú, mediterrán típusú diétát, míg a harmadik csoport alacsony szénhidráttartalmú, nem korlátozott kalóriatartalmú étrendet követett két éven keresztül. A legtöbb rostot a mediterrán diéta tartalmazta, melyben fontos szerepet kaptak a zöldségek és gyümölcsök is. Mindhárom étrend nagyjából azonos mennyiségű kalória-bevitelt írt elő.

A két év elteltével a résztvevők igen magas arányban, 84,6 százalékban még mindig tartották magukat az előírt étrendhez. Az átlagos fogyás a különböző csoportokban 2,9 kg (alacsony zsírtartalmú), 4,4 kg (mediterrán) és 4,7 kg (alacsony szénhidráttartalmú) volt. Ha a kört leszűkítették arra a 272 betegre, akik még mindig követték a diétákat, a súlycsökkenés még kifejezettebb, sorrendben 3,3 kg, 4,6 kg és 5,5 kg volt. Az alacsony szénhidráttartalmú étrend 20 százalékkal csökkentette az összkoleszterinszint és a HDL- (vagyis "jó") koleszterinszint arányát is. Ugyanezt az arányt az alacsony zsírtartalmú diéta 12 százalékkal mérsékelte. A vérzsírokat az alacsony szénhidráttartalmú diéta változtatta meg a legkedvezőbb irányban. 20 százalékkal növelte a HDL-koleszterint és 14 százalékkal csökkentette a trigliceridszint értékét. A vércukor és az inzulin szempontjából a mediterrán diéta bizonyult leghatékonyabbnak a 36 cukorbeteg résztvevő körében. Ebben a betegcsoportban az alacsony zsírtartalmú diéta még növelte is az éhomi vércukorszintet.

A cikk szerzői szerint, ha valaki nem szívesen megy bele a kalóriakorlátozásba, az alacsony szénhidráttartalmú diétát érdemes követnie. A biomarkerek vizsgálata is azt mutatta, hogy mindhárom étrend kedvezően hat a szervezetre, és nem csak a súlycsökkentés által. A lényeg a kitartás.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés