Miért válnak szappanopera-függővé az emberek?

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a történetek képesek megváltoztatni az emberek viselkedését.

A fogyasztók egy bizonyos típusa az olyan cselekménnyel, szereplőkkel és látványvilággal rendelkező történeteket kedvelik, amelyek esetében elveszhetnek a narratívában – derül ki a legújabb számában megjelent tanulmányból.

"A történetek képesek megváltoztatni az emberek viselkedését" - írják a szerzők, Tom van Laer (ESCP Europe Business School), Ko de Ruyter (Maastricht Egyetem), Luca M. Visconti (ESCP Europe Business School) és Martin Wetzels (Maastricht Egyetem). "A kortárs példák közé tartoznak a meggyőző erejű latin-amerikai szappanoperák, amelyek a családtervezési döntéseket és a felnőttoktatásban való részvétellel kapcsolatos döntéseket is befolyásolhatják, és arra ösztönözhetik az internetes felhasználókat, hogy írásokat, fényképeket és videókat osszanak meg magukról és piaci tapasztalataikról."

A szappanopera fogyasztói akkor azonosultak a történettel, ha az reális

A kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen fajta történetek teszik lehetővé, hogy a fogyasztók mentálisan belépjenek a történetbe, amit "narratív transzportációnak" is neveznek. Azt is vizsgálták, milyen típusú fogyasztók azonosulnak legnagyobb valószínűséggel a történetekkel. Öt különböző nyelvű cikket elemeztek, amelyek a narratív transzportáció jelenségével foglalkoztak, és tesztelték a fogyasztók reakcióit a történetekre.

Kiderült, hogy a fogyasztók akkor azonosultak a legnagyobb valószínűséggel a történettel, ha azok reálisak, és azonosítható szereplői és cselekménye könnyen vezet mentális látványvilág kialakulásához. Öt jellegzetes tulajdonságot is azonosítottak, amelyek növelik a résztvevők esélyét arra, hogy azonosuljanak a történettel: ismerősség, figyelem, képzelőtehetség, magasabb iskolázottság és női nem.

"A transzportált fogyasztókat megváltoztatja az élmény. Azok az emberek, akik elvesznek a történetben, igaznak fogadják el azt, és azonosulnak a szereplőkkel" - írják a szerzők.- "Ahogyan a hopi közmondás tartja, "Az uralja a világot, aki a történetet meséli". Most már azt is tudjuk, hogyan."

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra