Miért szeretjük a saját hangunkat?

Sokan nagyon furcsának tartják a hangjukat, ha visszahallgatják azt, azonban egy kutatás szerint kifejezetten vonzónak halljuk azt, más hangokkal összehasonlítva.

Az Albright College szakemberei úgy találták, hogy az emberek önkéntelenül is a legvonzóbbnak értékelték a saját hangjukat más hangokkal összehasonlítva, ez pedig egyfajta tudatalatti önmegerősítésnek tekinthető.

„Az emberek általában magasabbra értékelik magukat másoknál” – mondta Susan Hughes pszichológiaprofesszor, a tanulmány egyik vezető szerzője. „Például vonzóbbnak ítélik magukat, vagy úgy gondolják, hogy jobb képességekkel bírnak, mint valójában. Ennek fontos szerepe lehet például az önbecsülés felépítésében, vagy a depresszió elleni küzdelemben.” A Penn State University kutatói 80 férfit és nőt vontak be a kísérletbe, akiknek különböző hangfelvételeket kellett 1-től 10-ig osztályozniuk az alapján, hogy mennyire találták őket vonzónak.

Fülzúgás? Valójában nem is léteznek azok a hangok, de akkor honnan jönnek, miért halljuk?

A kísérlet részvevői nem tudták, hogy a kutatók három, a résztvevő saját hangját tartalmazó mintát is „elrejtettek” a többi között. A kísérleti alanyok nem ismerték fel a saját hangjukat, de ezeknek a mintáknak magasabb pontszámot adtak – vagyis vonzóbbnak ítélték őket -, mint a többi hangmintának.

A saját hangunkat kifejezetten vonzónak halljuk

A szakemberek szerint ennek oka az is lehet, hogy a saját hangunkat az emberek ismerősebbnek, így barátságosabbnak tartják. Ez a hatás még akkor is érzékelhető, ha a kísérleti alanyok nincsenek tudatában annak, hogy a saját hangjukat hallják.

Az evolúciós pszichológiával és hangérzékeléssel foglalkozó Susan Hughes professzor szerint az eredmény meglepő, hiszen az emberek többsége nem szereti a saját hangját visszahallgatni, mert torznak és furcsának tartják azt. Komoly eltérés lehet ugyanis aközött, hogy hogyan halljuk a „fejünkben” a saját hangunkat, és aközött, hogy milyennek érzékeljük a felvett hangunkat.

A kutatás eredményeiről a Perception című szakfolyóiratban számoltak be.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)