Mi értelme van az ásításnak?

Ásítani mindenki szokott. De valószínűleg nem az oxigénhiányos állapot miatt, ahogy azt korábban gondolták, hanem másért.

Az ásítás funkciójára többféle elképzelés is létezik, a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az agy túlmelegedés elleni védelmi mechanizmusáról van szó, vagyis azért ásítunk, hogy lehűtsük az agyunkat – írja az Index .

Amikor nagy a megterhelés, és kezd túlpörögni a processzor, a nagyra tátott száj és a mély levegővétel segítségével hidegebb levegőt áramoltatunk be.

Mégis miért ásítunk?

Ha ásítunk, és a mellettünk ülő ember szintén ezt teszi, nincs okunk aggodalomra. Nem arról van szó, hogy unja a társaságunkat, épp ellenkezőleg: nagyon is velünk érez. Kattintson! A levegő beáramlásán túl azzal is segíthet az ásító mozdulat a hőháztartás helyreállításában, hogy a felhevült vért az arcizmokba pumpálja, ahol hatékonyabban le tudjuk adni a felesleges hőt.

Persze sok más tényező is befolyásolja, ásítunk-e. Az agy terheltsége, a keringő vér hőmérséklete és sebessége, és persze maga a fáradtság is, de az is csak egy tényező, hiszen akár alvás közben is előfordulhat, hogy ásítunk.

További érdekesség, hogy az ásítozás ragadós. A tudósok szerint ez pszichológiai jelenség, az empátia sajátos kifejeződése. Éppen ez alapján állapították meg kutatók, hogy azoknál az embereknél, akikre nem hat az ásítás ragadóssága, valószínűbb, hogy egyéb pszichopatikus jegyek is jellemzőek lehetnek . A pszichopatikus személyiségjegyekkel rendelkezőkre jellemző, hogy önzőek, manipulatívak, szeretnek másokon uralkodni és másokat kihasználni, valamint hiányzik belőlük az empátia.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)