Menopauzás? Érdemes lesz figyelnie!

Azok az átmeneti korban lévő nők, akik a legsúlyosabb tünetekkel küzdenek, nagyobb rizikónak vannak kitéve a szívbetegségek kockázata szempontjából is - állítják holland kutatók 5648 nő egészségügyi adatainak elemzése után.

Az Utrechti Egyetem Klinikai Központjának kutatói 46-57 év közötti nők menopauzás panaszairól és egészségügyi adatairól - mint a koleszterinszint és a vérnyomás - gyűjtöttek információt. 38 százalékuk számolt be rendszeres éjszakai izzadásról, és 39 százalékuk szenved hőhullámoktól. A hőhullámok magasabb koleszterinszinttel és magasabb vérnyomással, valamint emelkedettebb testömegindexszel (túlsúly vagy elhízás) járnak.

Nem véletlen, hogy emiatt kicsivel nagyobb az esélye a szívbetegségek kialakulására is az elkövetkezendő évtizedben az ilyen tünettől szenvedő hölgyeknek. Az éjszakai izzadás hasonló eredményeket mutat. A szakértők szerint az eredmények a menopauza miatt csökkenő mennyiségű ösztrogénnek köszönhetők. Az ösztrogén (női nemi hormon) ugyanis az érfalakra is hatással van, így védi a nőket a szívbetegségtől az átmeneti korszak kezdetéig. Az eredményekről a hollandok az Amerikai Kardiológus Társaság Kardiovaszkuláris Betegségek Epidemiológiája és Megelőzése Konferencián számoltak be Colorado Springsben.

"Klinikailag ez annyit jelent, hogy a súlyos tünetek nagyobb kardiovaszkuláris kockázatot jelentenek" - állapította mega kutatási eredmények kapcsán Dr. Suzanne Steinbaum, a New Yorki Lenox Hill Kórház Szív- és Érrendszeri Intézetében működő női és szívbetegségek részleg igazgatója. A kardiológusok azonban ennek ellenére sem ajánlják a hormonpótló kezeléseket a menopauza idejére, különösen nem a szív- és érrendszeri kockázati tényezők kiküszöbölésére. A hormonok ugyanis idővel fokozzák a rizikót, ezért szedésük csak indokolt esetben - súlyos tünetek esetén - és a lehető legrövidebb ideig ajánlott.

Dr. Steinbaum szerint a hölgyeknek mindebből azt meg megjegyezniük, hogy érdemes már a menopauza előtt olyan életmódot folytatni, mely megóv szív- és érrendszeri kockázatok nagy részétől, így rendszeres (heti 3-5-szöri 20-30 perces) testmozgással és megfelelő étrenddel (rostokban, zöldségekben, gyümölcsökben, többféle gabonában, hüvelyesekben és omega-3-zsírsavakban gazdag táplálékokkal) ki lehet védeni a vérnyomás és a koleszterin túlzott emelkedését.

Egy másik, a konferencián elhangzott előadás szerint a hormon bejuttatásának módja is befolyásolja a vérrögök kialakulásának esélyét a menopauzán átesett nőknél. A francia Villejuif-i Paul Brousse Kórház kutatói ösztrogént nem szedő, szájon át szedő, és bőrtapasz formájában alkalmazó nőket hasonlítottak össze. Volt, aki az ösztrogénen kívül progeszteront, illetve egyéb nemi hormont is kapott. A vizsgálat kiderítette, hogy a tapasz formájában bejuttatott ösztrogén (más hormonnal kombinációban is) nem fokozta a vérrögök kialakulásának rizikóját, míg más bejuttatási módok igen. Csaknem 86000 francia nő - köztük 984 trombózisos - bevonásával készült a tanulmány, mely több mint 10 éven át tartott.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció