Megvan a rákbetegségek oka? Egy hibás gént okolnak!

Brit tudósok egy hibás gént azonosítottak, mely az emlőrákok mintegy feléért tehetők felelőssé. Állításuk szerint eredményeik fontos áttörést jelentenek a gyilkos kór elleni harcban.

A gén kapcsolatba hozható a bél- és a prosztatarákok felével, a petefészek- és a húgyhólyagrákok felével is - nyilatkozták a Cambridge-i Egyetem patológiai intézetének munkatársai. Az NRG1 gén a 8-as kromoszómán található, mely egy sejten belüli DNS-csomag. A kutatók felfedezték, hogy a rákos sejtekben hiányzik a 8-as kromoszóma azon szakasza, ami az NRG1 gént hordozza.

"Azt hiszem, az elmúlt húsz évben az NRG1 a legfontosabb felfedezett tumorszupresszor gén, mivel alapvető információt nyújt egy újfajta mechanizmusról, ami az emlőrák kialakulásához vezet" - nyilatkozta Dr. Paul Edwards.

"A 8-as kromoszómán találtunk egy gént, részben a jó szerencsének, részben a jó ítélőképességünknek köszönhetően. Minden esetben, ahol a 8-as kromoszóma nagyobb darabja hiányzott, a gén legalább részlegesen hiányzott. A gén számos emlőrák esetében ténylegesen kikapcsolt állapotban volt" - tette hozzá. A gén mindenki DNS-ében jelen van, de néhány emberben sérül, melynek következtében rák alakulhat ki. A szakértők jelenleg nem tudják pontosan, egyesekben miért károsodik a gén, másokban meg miért nem.

"Erős bizonyítékunk van arra nézve, hogy emlőrákban a gén károsodik, de nincs rá okunk, hogy azt higgyük, más ráktípusokban, prosztata- és vastagbélrákban ez nem ugyanígy történik" - nyilatkozta Edwards. "Ha megtaláljuk, mely gének kapcsolódnak ki ezekben a ráktípusokban, az hatalmas segítség lenne annak megértésében, biológiailag mi romlott el bennük."

A tanulmány az Oncogene nevű újságban jelent meg, melyet a Cancer Research UK (Nagy-Britanniai Rákkutatás) és az Emlőrák Mozgalom alapított - ennek vezetője Arlene Wilkie kutató szintén nagy fontosságot tulajdonít a felfedezésnek. "A gén azonosítása újabb részletek megismeréséhez fog vezetni annak működését illetően, illetve hogy hogyan vesz részt az emlőrák kialakulásában" - nyilatkozta. "Ez a kutatás egy nagy lépés a rák genetikájának megértésében, és újfajta stratégiákat nyit meg a diagnózis és a kezelés javításában."

A Cancer Research ábrái szerint Nagy-Britanniában évente 45 ezer nőnél állítják fel az emlőrák diagnózisát, melyből 12 ezren halnak meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: