Megtalálták, miért kínszenvedés fogyókúrázni

Ha valaki próbált már fogyókúrázni, és közben úgy érezte, hogy a teste ellene dolgozik, nem is tévedett nagyot - állítják az Obesity legújabb számában megjelent tanulmányukban az Illinois Egyetem kutatói.

"Amikor az elhízott emberek túlságosan drasztikusan csökkentik táplálékbevitelüket, testük ellenáll fogyókúrás erőfeszítéseiknek. Valószínűleg keményebben kell dolgozniuk és lassabban kell haladniuk, hogy becsapják agyi kémiájukat" - állítja Gregory G. Freund, az Illinois Orvostudományi Egyetem professzora. Különösen nem javasolja a fogyókúra böjtölő vagy méregtelenítő nappal való kezdetét, amely a jelek szerint olyan jelentős változásokat vált ki az immunrendszerben, amelyek a fogyás ellen dolgoznak. A táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy inkább kisebb lépésekkel kezdjük meg a fogyókúrát, és folytassuk fokozatosan és kitartóan.

A kísérlet során a kutatók egy rövidtávú böjt hatásait vizsgálták egerek két csoportján. Az egyik csoport 12 hétig zsírszegény étrenden élt, a másik pedig magas zsírtartalmú étrendet követett. Ezt követően az egereket 24 óráig koplaltatták. Ez idő alatt a soványabb egerek testtömegük 18 százalékát adták le, míg az elhízott egerek csak testtömegük 5 százalékát.

Freund szerint a fogyás egy az immunrendszerrel összefüggő tényezővel is jár, amelyet eddig nem ismertünk fel. Az adatok azt mutatták, hogy a koplalás gyulladáscsökkentő hatást vált ki a sovány állatok neuroimmun rendszerre, ezt a hatást pedig a zsírdús étrend gátolja. Néhány olyan agyi kémiai változás, amely a sovány állatokban bekövetkeznek, egyszerűen nem játszódnak le az elhízott állatokban.

A kutatók a két csoport viselkedését is vizsgálták, és az eredmények azt mutatták, hogy ha a fogyókúrát koplalással vagy majdnem koplalással kezdik, ez olyan módon változtatja meg az agyi kémiát, amely károsan befolyásolja a kedélyállapotot és a motivációt, ami aláássa a személy fogyókúrás erőfeszítéseit.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső