Megtalálták az epilepszia okát!

A kutatók összefüggésbe hoztak egy genetikai variánst az epilepszia gyermekkorban leggyakoribb formájával. Remélik, ez a felfedezés közelebb vihet egy új diagnosztikus vizsgálat kifejlesztéséhez, ami személyre szabott gyógyszeres kezelést tenne lehetővé.

Az epilepszia világszerte mintegy 60 millió embert érint. A betegségben görcsrohamok jelentkeznek, amikor az agyban az elektromos jelek zavart szenvednek, néha a páciensek eszméletüket is elvesztik. Az esetek egyharmadában a kiváltó ok ismert: például fejsérülés vagy agydaganat, ám az esetek kétharmadában nem tudjuk, mi okozza. A genetikának valószínűleg fontos szerepe van, mondta el Dr. Deb Pal, a Columbia Egyetem gyermekneurológusa és kutatója, a tanulmány vezető szerzője, mivel ezt ikervizsgálatok bizonyítják, továbbá kiderült, hogy az epilepszia szokatlan formájában szenvedő családoknál ugyanazok a szokatlan gének fordulnak elő.

A mostani vizsgálatban a kutatók az úgynevezett rolandicus (gyermekkori benignus) epilepsziát vették górcső alá, amely a gyermekkorban kialakuló epilepsziák 16 százalékáért felelős, a rohamok jellemzően alvás közben jelentkeznek és a gyerekek 14 éves korukra kinövik a betegséget. 38 család génállományát vizsgálva kiderült, hogy az ELP4 névre keresztelt gén összefüggésbe hozható a rolandicus epilepsziával. Dr. Pal szerint ezt a jövőben a veszélyeztetettek kiszűrésében lehet majd alkalmazni. A vizsgálat alapján továbbá betekinthetünk olyan állapotok mögé is, mint a figyelemzavaros hiperaktivitás vagy a kései beszédfejlődés.

Dr. Orrin Devinsky, a New York Egyetem Orvosi Karának ideggyógyász, idegsebész és pszichiáter professzora szerint a következő lépés az, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolja a genetikai variáns az agy működését. "Óriási kihívás, hogy az alap tudományos adatokat átültessük a klinikai gyakorlatba" - mondta el Dr. Devinsky.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció