Megspórolható a terhesek felesleges kezelése?

A bmj.com-on közzétett új vizsgálati eljárás segítségével elkerülhető számos szükségtelen kezelés, melyet az Rh negatív vércsoportú várandós nők kaptak eddig.

A terhesség során akkor ún. Rh-inkompatibilitási probléma, ha egy Rh negatív kismama Rh pozitív magzatot vár. A szülés során ugyanis az újszülött vérében található úgynevezett Rh antigének bekerülhetnek az anya keringésébe, melynek hatására az anya ellenanyagokat fog termelni az Rh pozitív vér ellen. Az első terhesség során még többnyire semmi gond nincs, ám ha a második magzat is Rh pozitív, a méhlepényen át az anyai vérből a magzati keringésbe jutó ellenanyagok károsíthatják a magzat vörösvértestjeit, ami súlyos következményekkel, hemolízissel (a vérsejtek szétesése) jár, mely akár halálos is lehet. Ennek megelőzésére a jelenlegi klinikai gyakorlatban minden Rh negatív terhes egy, vagy két alkalommal anti-D injekciót kap, melyben a saját szervezetében termelődő ellenanyagokat megkötő ellenanyag van. Az injekció vérkészítményekből készül. Az Rh negatív kismamák körülbelül 38 százaléka azonban Rh negatív újszülöttnek ad életet, ami azt jelenti, hogy ők feleslegesen kapják ezt a kezelést.

A brit egészségügyi szolgáltató (NHS) bristoli Vér és Transzplantációs Központjának kutatói új módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével megjósolható a magzat vércsoportja az anya vérmintája alapján. Az eljárás DNS vizsgálaton alapul. A megbízhatóság mérésére 1 997 terhes nőtől vettek vért a 28. terhességi héten, vagy azt megelőzően. Az esetek 96 százalékában sikerült helyesen megállapítani a születendő gyermek vércsoportját a genotipizáló teszt segítségével. Az újszülöttek vércsoportját köldökzsinórból vett vér alapján határozták meg a születés után közvetlenül. Álpozitív eredmény 14 esetben született (0,8 százalék), míg álnegatívnak mindössze 3 minta (0,2 százalék) bizonyult. 3,4 százalékban nem sikerült eredményre jutni, vagy nem volt egyértelmű. Ha a módszer alapján történtek volna a beavatkozások, csak a terhesek 2 százaléka kapott volna feleslegesen anti-D kezelést, míg enélkül 36 százalékuk kapott.

A szerzők úgy vélik, eredményeik alapján az Rh negatív anyák magzatainak vércsoportja megbízhatóan meghatározható az új eljárás segítségével.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció