Mégsem nehéz az a bizonyos iskolatáska?

Az iskolatáska akkor sem károsítja a gyerekek gerincét, ha a testsúly tizedénél is többet nyom.

Ha a kitömött hátitáska többet nyom, mint viselője testsúlyának tizede, a szülők elszörnyedve emelik meg a csomagot, és az orvosok véleményére alapozva félteni kezdik gyermekeiket a cipekedés káros hatásától. Az aggodalom azonban nem megalapozott - legalábbis a Saarlandi Egyetem munkacsoportjának tanulmánya szerint. A több tudományág szakemberei által végzett Kidcheck-projekt keretében ortopéd orvosok, neurológusok, humánbiológusok, sportorvosok és fizioterepeuták 1999 óta vizsgálják a saarbrückeni általános iskolás gyerekek testtartását, és állítanak össze számukra edzés- és kezeléstervet. A vizsgált gyerekek testsúlya átlagosan 27 kg, az általuk cipelt hátitáskák pedig mintegy öt kilósak voltak, bár akadt köztük hét kilós is. Az iskolatáskák átlagosan a testsúly 17,2 százalékát, csaknem ötödét tették ki - mondja Oliver Ludwig, a projekt tudományos vezetője. Ez sokkal több, mint a jelenleg ajánlott tíz százalék.

A vizsgálatban a gyerekeknek 15 percig kellett viselniük a háti nehezéket, melynek levétele után semmiféle változást nem sikerült kimutatni a hátgerincen, a tartás nem változott, s az izmok sem nagyon fáradtak ki. A has- és alsó hátizomzat említésre méltó aktivitása csak a testsúly harmadával azonos teher cipelésekor volt mérhető. Ekkora tehernél már valóban megváltozott a gerinc helyzete, és a nyugalmi testtartás is instabillá vált, ugyanakkor az izmok erősen megfeszültek, és úgy tartották meg a testet, hogy tehermentesítsék a gerincet. Az ortopédorvos, Eduard Schmitt szerint az igazán nehéznek számító iskolatáskák sem ártanak a gyerekek egészséges gerincének, mert csak rövid ideig hordják őket.

Forrás:
www.aerzteblatt.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció