Meglepő dolog derült ki a magányról

Egy tanulmány szerint az elszigeteltség miatt érzett magány hasonlóan hat az agyunkra, mint az éhség.

A MIT (Massachusetts Institute of Technology) tudósai három éve kezdtek el azon a tanulmányukon dolgozni, melyről akkor még nem is sejtették, hogy a téma és az eredményeik mennyire aktuálisak lesznek az egész emberiségre nézve, amikor ez a tudományos írás megjelenik. Livia Tomova, Rebecca Saxe és csapatuk ugyanis elsőként jegyeznek egy olyan kutatást, amely szerint a magány és az éhség ugyanarra az agyterületre hat, méghozzá ugyanúgy: mindkettő esetén vágyat és sóvárgást érzünk. A tudósok szerint eredményeik az sugallják, hogy a szociális érintkezés ugyanolyan fontos nekünk, embereknek, mint a táplálkozás.

A magány hasonlóan hat az agyra, mint az éhség
A magány hasonlóan hat az agyra, mint az éhség. Fotó: Getty Images

A feketeállományt vizsgálták

A magány így hat az egészségünkre A magány nemcsak annyit jelent, hogy sokat vagyunk egyedül, hiszen vannak, akik kifejezetten élvezik, ha egyedül lehetnek. A magány sokkal inkább a szociális élet és a társas kapcsolatok hiányát jelenti, ami káros lehet az egészségünkre is. Részletek itt.

Tomanova, Saxe és csapatuk negyven önkéntessel vágott bele a munkába. Alanyaikat két csoportra osztották: az egyikre 10 óra éhezés (a résztvevők csak vizet ihattak), a másikra ugyanennyi egyedüllét (telefon, számítógép, internet, regények nélkül) várt. A tudósok a nap végén funkcionális mágneses rezonanciát (fMRI) használva hasonlította össze az önkéntesek agyműködését, különös tekintettel a feketeállományra. Ez a substantia nigra néven is emlegetett agyterület a középagyban található, és fontos szerepe van a függőség, a jutalom és a mozgás szabályozásában.

A kutatók vizuális ingereket is használtak az alanyok vizsgálata során, mint például ételt vagy ölelést ábrázoló képeket - ezektől azt várták, hogy aktiválják a feketeállományt, és beindítják a sóvárgást. Ez így is történt, de ez az agyterület csak és kizárólag azokra az ingerekre reagált, amelyek kapcsolatban álltak az aktuális megvonással - tehát aki éhes volt, annál a feketeállomány egy ölelést ábrázoló kép láttán nem aktivizálódott, de mondjuk a kedvenc nassolnivalója fotójára igen.

A társasági érintkezés alapvető emberi szükséglet

Az agyi reakciókat tükrözték az alanyok beszámolói is, hogy mennyire érezték magukat magányosnak vagy éhesnek, habár az éhes csapat tagjai erősebbnek jellemezték saját éhségérzetüket, mint a másik csoport tagjai a magányukat. Az eredményeket mesterséges intelligencia is elemezte, ami a kutatók elmondása szerint szintén megerősítette, hogy a társasági érintkezés alapvető emberi szükséglet.

Tomanova és Saxe azt remélik, folytathatják tudományos munkájukat. A jövőben azt vizsgálnák, hogy a közösségi média hogyan hat a magányra - elviselhetőbbé teszi, vagy ennek épp az ellenkezőjéhez járulhat-e hozzá.

Forrás: nypost.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció