Meglepő, de ez is megrövidíti az életünket

Várható élettartamunkat számos tényező befolyásolja. Vannak biológiai faktorok, mint például a génjeink, de életmódbeli és környezeti tényezők is, amelyeken tudunk változtatni. Valahol ezek között helyezkedhet el még egy - az agyi aktivitás.

Egy friss tanulmány szerzői szerint összefüggés lehet az idegrendszer működése és az élettartam között, mivel az agy izgalmi állapotát kontrolláló mechanizmus és azanyagcsereközeli rokonságban állnak - ez utóbbit pedig az élettartamra is hatással lehet. Az eredmények szerint a kisebb agyi aktivitás jobb egészséget és hosszabb életet eredményezhet. Ez még a kutatókat is meglepte, hiszen sokan épp a nagyobb idegi aktivitásnak tulajdonítanak "életmentő" hatást.

agyműködés, agyi aktivitás, agyalás, várható élettartam
agyműködés, agyi aktivitás, agyalás, várható élettartam

A REST fehérje a kulcs

A kutatók több száz elhunyt ember agyszöveteinek vizsgálatával, valamint férgeken végzett vizsgálatokkal is alátámasztották, hogy a kisebb idegi aktivitás hozható kapcsolatba a hosszabb élettel. Képalkotó eljárásokkal megállapították, hogy a férgek agyában az idegi aktivitás a korral egyre nőtt. Ezért a kutatók olyan gyógyszert adagoltak nekik, amely egy kicsit lelassította ezt az aktivitást, így a férgek valamivel tovább éltek. Amikor viszont stimulálták neuronjaikat, a férgek gyorsabban elpusztultak. Később egereken végzett kutatásaik is hasonló eredményeket hoztak.

Személyiségünktől is függ, hogy meddig élünk - részletek itt!

Ezután a tudósok azt a fehérjét keresték, ami ezt az idegi tevékenységet szabályozhatja. Meg is találták: ez a REST-nek nevezett protein, amellyel kapcsolatban már korábban rájöttek, hogy segíthet megvédeni az agyat a demenciával szemben. A jelek szerint viszont a várható élettartam meghosszabbításához is hozzájárulhat, ugyanis ha ebből a fehérjéből több volt jelen, akkor a férgek tovább éltek, ha pedig kevesebb, akkor hamarabb elpusztultak.

Új gyógyszerek jöhetnek

A tanulmány társszerzője, Dr. Bruce Yankner, a Harvard Medical School genetika- és neurológiaprofesszora szerint a REST segíthet olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek hatékonyak lehetnek az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségekkel szemben. A kutató szerint egyébként eredményeik arra is utalnak, hogy bizonyos szokások, például a jógázás vagy meditálás is csökkenthetik a túlzott idegi aktivitást, és egyúttal életünket is meghosszabbíthatják. Azonban még mielőtt ezt bárkinek receptre írnák fel, fontos kiemelni, hogy a témában még további kutatásokra lesz szükség.

Forrás: nature.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő