Meglepő hatása van napi 2-3 kávénak

Napi 2-3 csésze kávénak jelentős egészségügyi előnyei lehetnek egy új tanulmány szerint. Sokak kedvenc reggeli itala akár arra is kihathat, hogy a fogyasztója meddig él.

Csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, valamint a korai elhalálozás veszélye is, ha napi szinten megiszunk több csészényi kávét – állítja egy új tanulmány. Ausztrál tudósok szerint ráadásul ezt az előnyt azok is kiélvezhetik, akik koffeinmentes vagy instant kávét fogyasztanak.

12 év tapasztalataira alapozzák állításukat

A kutatásban 450 ezer, 40 év feletti személy egészségi állapotát követték nyomon több mint 12 éven keresztül, az Egyesült Királyság biobankjának adatait felhasználva. A vizsgálati időszak kezdetén a résztvevők közül senki sem szenvedett szív- és érrendszeri betegségben. A tudósok leginkább az emberek kávéfogyasztási szokásaira koncentráltak.

kávé, kávézás
A kávé akár arra is kihathat, hogy meddig élünk. Fotó: Getty Images

Több mint egy évtized feljegyzései alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kávét nem fogyasztó személyekhez képest a rendszeres kávéivóknál kisebb eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri problémák, és a korai elhalálozás is ritkább a körükben. A tanulmány szerint a halálozási kockázat akkor csökkent a legnagyobb mértékben, ha az alanyok naponta 2-3 csészényi kávét ittak meg. A napi 1-5 adag kávé pedig jelentősen csökkentette a szívritmuszavarok fellépésének valószínűségét.

A tea az egészséges étrend részének tekinthető, és a teázók várható élettartama akár egy kicsit hosszabb is lehet, mint azoké, akik nem isznak teát – állapította meg egy nagyszabású amerikai kutatás.

Őrölt vagy instant? Mindegy

Az idő előtti elhalálozás kockázatának csökkenése független volt attól, hogy milyen típusú – koffeines vagy koffeinmentes, őrölt vagy instant – kávét fogyasztottak az érintettek. A lényeg a rendszeres, napi szintű kávéfogyasztás volt. A tudósok ezt azzal magyarázták, hogy ezt az előnyös hatást nem a koffeinnek köszönhetik a kávéfogyasztók, hanem a kávébabban megtalálható vegyületeknek. A szívritmuszavar kialakulásának esélyét azonban csupán az őrölt és az instant kávé tudta egyértelműen csökkenteni – a koffeinmentes ital tehát ebben az esetben nem rendelkezik „védőhatással”.

Az eredmények összességében azt sugallják, hogy az őrölt, instant vagy koffeinmentes kávé mérsékelt fogyasztása az egészséges életmód részének tekinthető – mutatott rá Peter Kistler, a tanulmány szerzője.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: