Ki utálja a koriandert?

A Facebook-oldalakon az emberek arról panaszkodnak, hogy a fűszernövény olyan ízű, mint a szappan, a penész vagy a por. Ellenségei a koriandernek nem csak az ízét, hanem a szagát is szidják.

Még az olyan elismert napilapok, mint a New York Times és a Wall Street Journal is foglalkoztak a növény ízével kapcsolatos éles megosztottsággal. Amikor pedig egy kutatásból kiderült, hogy a koriander utálata genetikai eredetű, a növény ellenségei máris jó indokot találtak ellenérzésükre.

Azonban kik ezek az ellenlábasok? Mostanáig nem lehetett tudni, de a Torontói Egyetem két táplálkozáskutatója felfigyelt a témára. A szaklapban megjelent tanulmányukhoz 1400 húsz és huszonkilenc év közötti fiatal felnőttet vizsgáltak Kanadában.

Az önkéntesek egy 63 pontból álló listát kaptak, amelyben 1-től (nagyon utálom) 9-ig (nagyon szeretem) terjedő skálán kellett értékelniük az egyes ételeket. A "sosem kóstoltam" és a "nem kóstolnám meg" lehetőségeket is választhatták. Az eredmények azt mutatták, hogy a korianderrel szembeni ellenérzés 3 és 21 százalék között mozog hat eltérő etnikai csoportban.

A kelet-ázsiai gyökerekkel rendelkező, vagyis kínai, japán, koreai, thai és vietnami származású kanadaiak között fordult elő a legtöbb olyan személy, aki utálja a növényt (21 százalék). A második helyen az európai származásúak állnak 17 százalékkal, a harmadik helyen pedig az afrikaiak 14 százalékkal. A fűszer rajongói közül a közel-keleti származásúak között volt a legkevesebb koriander utáló (3 százalék), őket követték a spanyol és a dél-ázsiai származásúak 4 illetve 7 százalékkal.

A kutatást vezető Ahmed El-Sohemy szerint a pozitív ételpreferenciát az okozhatja, hogy a mexikói, ázsiai és indiai konyhában gyakrabban fordul elő a fűszernövény, és az emberek fiatalabb korban találkoznak vele. Az is elképzelhető azonban, hogy a kulturális csoportok között lévő genetikai eltérések befolyásolják a fűszernövény ízének érzékelését.

A torontói kutatók azt remélik, hogy a kutatás következő szakaszában rávilágíthatnak a koriander szélsőséges szeretetének és utálatának genetikai alapjára.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)