Ki tanulhat a saját hibájából?

A különböző életkorú gyerekek másképp tanulnak. Nyolcévesen még inkább a dicséret hat, a tizenkét évesektől már elvárható, hogy odafigyeljenek az elkövetett hibákra - derül ki a Leideni Egyetemen végzett kutatásaiból.

A kiskamaszok már jól hasznosítják, ha hibáikra figyelmeztetik őket, a felnőtt korosztály pedig még hatékonyabban alkalmazza a hibákból való okulás stratégiáját - derül ki az Eveline Crone vezette leideni kutatócsoport eredményeiből. A tanulási folyamat eltérő voltát a megfelelő agyi területek aktivitásának mérésével sikerült tetten érni.

Korábbi vizsgálatok már kiderítették, hogy a nyolc évesek esetében nem hatékony a figyelmeztetés, azt követően is túl sokszor követik el ugyanazt a hibát. Most az egyes korosztályok tanulási stratégiájának vizsgálatánál MRI segítségével is rögzítik az érintett agyterületek aktivitását.

Azok az agyi régiók, amelyek az úgynevezett mentális kontrollért felelősek, a 8-9 éveseknél sokkal erősebben reagálnak a dicséretekre, a szidásnál viszont szinte semmi aktivitást nem mutatnak. A neurológus kutatók azt is megállapították, hogy a 12-13 éves és 18-25 éves korosztálynál pont fordítva zajlik a jelenség: a mentális kontrollért felelős homlok- és halántéklebenyi területek erősen reagálnak a negatív visszajelzésekre, és csak alig a pozitívokra.

A vizsgálathoz egyébként számítógép képernyőjén megjelenő feladatokat alkalmaztak, melyek megoldásaként a kísérleti alanyoknak egy szabályt kellett felismerniük. A helyes választ egyszerű pipa, a helytelent egy kereszt jelezte a résztvevőknek.

A kutatók maguk is meglepődtek az eredményen, mert azt várták, hogy a nyolc és tizenkét évesek esetében lényegében ugyanolyan működést fognak találni, csak az idősebbeknél némileg kifejezettebb lesz.

A pszichológusok az eredményeket azzal magyarázzák, hogy a hibákból való tanuláshoz és a belátáshoz szükséges az a lelki érettség is, amivel az ember már képes feldolgozni saját tökéletlenségét.

Forrás:
www.jneurosci.org/

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő