Később kezdődik a felnőttkor, mint gondolnánk

Tudósok szerint 18 évesen még elég messze vagyunk a felnőttkortól, sőt, még huszonéves korunkban is fejlődik az agyunk. Neurológiai értelemben ez nincs is szigorúan meghatározva, de egy körülbelüli életkort azért mondanak a kutatók.

Több európai országban, így hazánkban is 18 éves korra datálódik a felnőttkor kezdete: ekkor válunk jogi értelemben felnőttekké, és ebben a korban zárjuk le a középiskolai tanulmányainkat az érettségivel. Az érettségtől viszont ilyenkor még elég messze állunk a neurológusok szerint.

30 éves korunkig fejlődik az agyunk

Peter Jones, az Cambridge-i Egyetem professzora úgy véli, egyre inkább abszurd feltételezésnek tűnik, hogy 18 évesen már a felnőttkor hajnalán járnánk. Agyunk ugyanis ebben az időszakban még intenzíven fejlődik, sőt, még húszas éveinkben sem éri el a teljes érettségét - erre egészen 30 éves korunk környékéig kell várnunk.

tinédzser, felnőtt, életkor, felnőtté válás, érettség
Tudósok szerint 18 évesen még elég messze vagyunk a felnőttkortól. Fotó: 123rf

Persze ez is egyénfüggő, hiszen más-más életutakat járunk be, és nem ugyanolyan társadalmi hatások érnek minket. De a professzor szerint a tinédzserkor és a felnőttkor között nem éles határvonal van, amit egy pillanat alatt kell átlépni, hanem sokkal inkább egy ösvényen való haladásként kell elképzelni a felnőtté válás folyamatát.

Sosem késő elkezdeni: nap mint nap apró lépéseket tehetünk agyunk megfiatalításáért. Már egy kisebb változtatással is hosszú távú javulást érhetünk el. A tippekért kattintson ide!

Mentális betegségekkel is összefügghet

Ez a tudományos álláspont a szakorvosok szerint érdemes arra, hogy a gondolatmenetet továbbvigyék. Úgy vélik, az agy fejlődéséhez kötődhetnek egyes mentális betegségek kialakulásának veszélyei is, mint például a skizoférnia.

Ezt a betegséget többnyire a tizenéves kor végén, illetve a húszas évek elején diagnosztizálják - jóval kevesebb az olyan páciens, akiknél a húszas éveik végén derül csak fény a skizofréniára. Ez a tudósok szerint összefügg azzal, hogy agyunk fejlődése harmincéves korunk környékére fejeződik be. Ekkorra ugyanis már jócskán lecsökken többek között a skizofrénia kialakulásának esélye is.

Forrás: dailymail.co.uk

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra