Kapszulányi kamera

A pirinyó kamera nem helyettesíthet minden kellemetlen bélvizsgálatot, de jelentősen megkönnyíti a vékonybél-eredetű panaszok diagnosztikáját.

Az aprócska kamera drótnélküli technológiája segítségével fájdalommentesen nyerhetünk képeket az emésztőtraktusból. A lenyelhető kamerát az izraeli székhelyű Given Imaging Ltd. készítette és keresztelte el M2A lenyelhető képalkotó kapszulának.

"Maga a készülék a tudományos fantasztikum világába illik, és amikor a cég munkatársai két évvel ezelőtt felkerestek, nem akartam elhinni, hogy tényleg használható lesz" - fogalmaz Dr. Blair Lewis, orvos, aki New Yorkban a Mount Sinai School of Medicine tanáraként 20 betegen tesztelte a kamerakapszulát és megállapította: tökéletesen működik. Különösen olyan betegeknél tűnik nagyon ígéretesnek, akiknél meghatározhatatlan eredetű vérzést gyanítanak a belek valamely szakaszán.

"A kamera a mintegy hatméteres vékonybélből tud információkat küldeni, azaz pont arról a szakaszról, amely a diagnosztikai eszköztár hiányossága miatt eddig 'fehér foltnak' számított." - mondta Dan Schultz, az FDA szóvivője. "Az igazi vívmány az, hogy a parányi készülék a vékonybél teljes hosszán áthalad, bár a jelenlegi technikával a megjelenítés még nem tökéletes."

A vizsgálat alkalmáva az orvos beadja a kapszulát, felszereli a külső képrögzítő-egységet a páciens derekára, aki ezután nyugodtan mehet a dolgára. Aggodalomra nincs ok, a kamerácska nem marad a bélben. A lenyelés után 72 órával, miután az általa készített képeket már továbbította, a széklettel ürül. Egy-két nap elteltével az orvos a külső egységről letölti a képeket a számítógépébe és elkészíti a diagnózist.

Az ötletes eljárás nem helyettesítheti teljes egészében a kolonoszkópiát, mivel az elem nem bírja olyan sokáig, hogy a vastagbélről is elkészítse az esetleges megbetegedések felderítéséhez szükséges felvételeket. Nem alkalmazható továbbá olyan betegeknél sem, akiknél székrekedési hajlam vagy egyéb okok, pl. a bélben található fisztulák jelenléte miatt feltételezhető, hogy a kamera valahol megakadhat. A kamerák így is több száz ember vizsgálatát könnyíthetik meg.

57 egészséges ember vizsgálata egyértelműen bizonyította, hogy a kapszula biztonságosan áthalad az emésztőcsatornán, 20 páciens vizsgálata pedig azt mutatta, hogy míg a hagyományos diagnosztikai módszerek segítségével a kóros elváltozások 35 százaléka volt kimutatható, addig a kapszula segítségével 60 százalékuk érhető tetten. A kapszula természetesen nemcsak a daganatos betegségek vizsgálatában, egyéb vékonybél-betegségek diagnosztikájában is használható (többek között pl. a Crohn-betegségnél). Ráadásul olyasmit tesz láthatóvá, amit eddig még egyáltalán nem láttunk, a méretes vitamintabletta nagyságú kapszula segítségével új anatómiai és élettani ismeretekre is szert tehetünk.

A találmány röviddel ezelőtti bejelentésétől számítva három hónapon belül kerül forgalomba, a számítógépes egység 20.000, a kapszulák 450 dolláros áron.

A technikát az USA-ban máris három helyen alkalmazzák, közülük az egyik a New York államban lévő scottsdale-i Mayo Clinic.

Forrás: Mayo Clinic News Release

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció