Kamerás mobiltelefonnal nyálból és vérből diagnosztizálhatók egyes betegségek

A Kalifornia Egyetem tudósai egy olyan kamerás mobiltelefon prototípust fejlesztettek ki, amelybe mikroszkópot építettek , ennek segítségével nyál- és vérmintákból diagnosztizálhatók egyes betegségek.

A CellScope-nak keresztelt eszköz különösen a fejlődő országokban lehet hasznos, ahol a klinikai laboratóriumok gyakran nem állnak rendelkezésre. Az eszköz olcsó LED-ek és olcsó optikai szűrők segítségével fluoreszcens mikroszkópként használható, vér- és köpetmintákban például látható a malária kórokozója, a Plasmodium falciparum, vagy a sarlósejtes vérszegénység deformált vörösvértestei. A tbc-baktériumok képelemző szoftver segítségével meg is számolhatók.

"A világ azon tájain, ahol az orvosi ellátás nehezen hozzáférhető, paradox módon nagyon jó a mobiltelefonos lefedettség. Ezt használjuk ki azzal, hogy olcsó, egyszerűen használható laboratóriumi felszerelést juttatunk el a távolabbi helyekre" - mondta el Dan Fletcher, az egyetem biomérnök docense, a CellScope-ot kifejlesztő csapat vezetője. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy strapabíróbb modelleket hozzanak létre, amelyeket terepen fognak tesztelni.

A készülékről a PLoS ONE folyóirat számolt be szerdán.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: