Jónak vagy rossznak születnek-e gyermekeink?

A pszichológia egyik legvitatottabb kérdései közé tartozik, hogy a jóakarat természetes vagy tanult dolog-e. Egy érdekes kísérlet végre választ adhat a kérdésre!

Pszichológusok nemrégiben folytatott kísérletei most azt mutatják, hogy az altruizmus a környezet hatására alakul ki és egyáltalán nem olyan jellemvonás, amellyel együtt születünk.
2006-ban egy 18 hónapos gyermekekkek folytatott kísérlet arra mutatott rá, hogy a gyermekek akkor is hajlandóak voltak segíteni a kutatóknak, ha azok nem kérték őket rá vagy nem jeleztek nekik. Mindez egybevágott azon elmélettel, amely szerint az altruizmus velünkszületett jelenség: mindez pedig számos későbbi kísérlet visszatérő eredménye is. Ugyanakkor Rodolfo Cortes Barragan, a Stanford egyik pszichológiaszakos diákja és Carol Dweck, a Lewis and Virginia Eaton pszichológiaprofesszora úgy véli, hogy az altruizmus ennél jóval komplexebb jelenség.

Új szokások

A gyerekek feleannyi időt töltenek a tévé előtt, mint a felnőttek. Viszont ők körülbelül hatszor több online videót néznek meg, mint a szüleik. A változó szokásokról ide kattintva tudhat meg többet!

A 2006-os kutatás vezetői ugyanis a kísérlet előtt pár percig játékba elegyedtek a gyerekekkel, hogy azok kényelmesebben érezzék magukat az új környezetben, új emberek között. Mindez azonban arra késztethette őket, hogy kedvesebben viselkedjenek, ez pedig az egész kísérlet végkifejletét módosíthatta. Barragan elmondása szerint a gyerekek mindig megfigyelik a szociális jelzőket, hogy mi alapján érdemes viselkedni, úgyhogy teljesen természetes részükről, ha egy ilyen környezetben kedvesebben viselkednek: ha ugyanis játszanak másokkal és segítenek nekik, kedvesebb viselkedést és figyelmet kapnak válaszul.

A kutatók új kísérletében 34 egy-, illetve kétéves gyermeket vizsgáltak. Két csoportra választották őket: az egyikben a kísérletet folytató kutató labdázott a gyermekekkel és beszélgetni próbált velük, majd "véletlenül" lelökött egy tárgyat az asztalról és azt figyelte: a gyermekek segítenek-e felvenni azt - a 2006-os kísérlet pont így zajlott.

Pszichológusok nemrégiben folytatott kísérletei most azt mutatják, hogy az altruizmus a környezet hatására alakul ki és egyáltalán nem olyan jellemvonás, amellyel együtt születünk

Pszichológusok nemrégiben folytatott kísérletei most azt mutatják, hogy az altruizmus a környezet hatására alakul ki és egyáltalán nem olyan jellemvonás, amellyel együtt születünk


Az eltérés azonban a másik csoportban mutatkozott. Itt mind a gyermekek, mind pedig a kísérletvezető külön-külön kaptak egy labdát, amivel játszhattak, a kísérlet többi eleme ugyanúgy zajlott. Azon gyermekek, akik az első csoportban voltak, háromszor olyan esélyesen voltak hajlandóak felvenni az asztalról leesett tárgyat, mint azok, akik egyedül játszottak. Amikor a kísérletet idősebb gyermekekkel végezték, azok kétszer olyan esélyesen voltak hajlandóak segíteni. Mindez arra utal, hogy az altruista viselkedést inkább kialakított kapcsolatok alakítják, mint az ösztönök.

A velünkszületett altruizmusról az eddigi elméletek azt állítják, hogy evolúciós szempontból hasznos módszer: az ösztönös figyelem és gondoskodás kölcsönös gondoskodásban teljesedik ki, ez pedig túlélési esélyeinket növeli. A jelenlegi vizsgálatok birtokában azonban lehet, hogy a tudatos túlélési vágy, az alkalmazkodóképesség és az utánzás, összefoglalva: a környezet tehet erről.

"Érdekes, hogy a játékot követően a gyermekek jobban megbíztak abban az emberben, akivel együtt játszottak", mondta Barragan. "Ilyen bizalom birtokában könnyebben elsajátítható a világ, hiszen könnyebben tudnak személyes és társas sikereket elérni."
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok néhol csak lassan ritkulnak, illetve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, máshol viszont legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag