Időskorban ezért lehet jobb a memóriánk

Az időskori memóriára az is hatással lehet, hogy mennyi ideig jártunk iskolába - állítja egy friss tanulmány

A megfelelő oktatás nemcsak a karrierünket, hanem az egészségünket is befolyásolja. A Georgetown University Medical Center kutatói szerint az iskolai végzettség hatással lehet arra is, hogy időskorban milyen jó marad az emlékezetünk, illetve hogy kialakul-e valamilyen memóriavesztéssel járó betegség. Az Eurekalert cikke szerint a nők memóriájára van nagyobb hatással az iskolában töltött idő.

Romló memória: mi állhat a háttérben? A kor előre haladtával voltaképp természetes jelenség, ha romlik kicsit a memória. Azonban nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy több betegség tünete is lehet, ha nem emlékszünk nevekre, helyszínekre, dátumokra. Kattintson a részletekért!

Újabb érv a tanulás mellett

A kutatás során 704 idősebb (58-98 év közötti) felnőttnél vizsgálták az úgynevezett deklaratív emlékezetet. Ez a memóriának azon része, amely a konkrét dolgok felidézésével jár: például a volt szomszéd neve, egy régi film címe vagy egy régen tanult mondóka szövege. A résztvevőknek tárgyak képét mutatták meg, majd néhány perccel később kérdéseket tettek fel a látottakról. A kutatók azt tapasztalták, hogy korral általánosan a memória is romlott és az idősebb embereknek sokkal kevesebb emléke maradt meg a látottakból. A tanulmányi hátterük azonban némiképp ellensúlyozhatta a korral járó romlást.

Az időskori memóriát is befolyásolja, hogy hány évig jártunk iskolába. Fotó: Getty Images
Az időskori memóriát is befolyásolja, hogy hány évig jártunk iskolába. Fotó: Getty Images

Férfiak esetében minden egyes oktatásban töltött év kétszer annyit javított a memórián, mint amekkorát az öregedés miatt egy év alatt romlott. A nőknél azonban még nagyobb, ötszörös volt ez az érték. Például a 80 éves, alapképzettséggel rendelkező nő deklaratív memóriaképessége ugyanolyan jó, mint egy középiskolai végzettséggel rendelkező 60 éves nőé. Vagyis négy további oktatási év pótolhat a 20 éves öregedés okozta memóriavesztést.

Persze ez nem jelenti, hogy az iskolapadba visszaülő, idős ember néhány év tanulással visszafiatalíthatja az agyát. A kutatók szerint ugyanakkor fiatalkorban a tananyag magolásával járó agymunkának időskorra is komoly hatásai lehetnek. Mivel pedig a nők alapból is jobb deklaratív emlékezettel rendelkeznek, így a tananyag memorizálása náluk még látvánsabb hatást válthat ki.

)
Olajág

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: