Hizlal a mesterséges édesítő?

A Behavioral Neuroscience-ben nemrég megjelent egy közlemény, mely szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel készült ételek fogyasztása nem segíti elő a fogyást, sőt, éppen ellentétes hatást fejt ki.

Egyelőre csak állatkísérletekben bizonyították, hogy a kalóriamentes édesítőszerek megnehezítik a táplálékbevitel kontrollálását és így a testtömeg csökkentését.

A Purdue Egyetem Táplálkozási Magatartást Kutató Központjának pszichológusai glükózzal (melynek kalóriatartalma az asztali cukorral megegyezően 15 kalória teáskanalanként), illetve kalóriamentes szaharinnal édesített joghurtot etettek patkányokkal. A szacharinnal etetett állatok később több kalóriát fogyasztottak összességében, többet híztak, nagyobb lett a zsírtömegük és nem sikerült a későbbi fogyókúrájuk sem. Minden mért különbség a két csoport között elérte a statisztikailag szignifikáns mértéket.

A kutatási eredményeket bemutató tanulmány szerzői, Dr. Susan Swithers és Dr. Terry Davidson szerint a magyarázat nem is olyan bonyolult. Mivel a szervezet ahhoz van szoktatva, hogy az édes étel fogyasztása jelentős kalória-bevitellel jár együtt, összezavarodik, ha "hiába" esszük az édességet. Úgy érezzük ezért, hogy az adott táplálékból többet kell fogyasztanunk, mivel az önkontroll képessége elveszik.

Ez magyarázhatja a meglehetősen eltérő kutatási eredményeket is a témában. A mesterséges édesítők használata kapcsán egyes kutatócsoportok súlycsökkenésről, míg mások hízásról számoltak be. Emiatt a tudományos élet szakértői között egyelőre nincs konszenzus. Dr. Swithers és munkatársai eredményei azonban illeszkednek azokhoz a bizonyítékokhoz, melyek szerint a diétás üdítőitalok fogyasztása a várt súlycsökkentő hatás helyett túlsúlyt és metabolikus szindrómát - deréktáji elhízást, magas vérnyomást és csökkent inzulinérzékenységet - eredményez.

Szerencsére azonban a fogyni vágyók továbbra is számolgathatják a kalóriákat, hiszen a kalória-bevitel megszorításának fogyasztó hatását nem cáfolják a fenti eredmények. Az is ismert viszont, hogy nehezebb folyamatosan számon tartani az elfogyasztott ételek kalóriatartalmát, mint alacsony kalóriatartalmú ételeket választani, és azokból korlátlan mennyiséget megenni.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: