Hat lépésből áll a leghatékonyabb kézmosás

Kiderült, hogy csak a habzó szappannal való erőteljes dörzsölés és a 20 másodperces öblítés nem a leghatékonyabb módja a kéz tökéletes megtisztításának. A WHO által javasolt hatlépéses eljárás jobb.

Az ENSZ egészségügyi világszervezete által javasolt technika az átlagos csíraszámot 3,28-2,58 közé szorította, míg a három lépéses módszer csak 2,88-as értéket ért el egy új tanulmány szerint.

A glasgow-i Caledonian University 42 orvos és 78 ápoló kezét vizsgálták egy alkoholos kézbedörzsölő használata után azt követően, hogy betegeket kezeltek.

A hatlépéses módszer ugyan hatékonyabb, de 25 százalékkal több időt vesz igénybe (42,5 másodpercet a másik módszer 35 másodpercével szemben). Jacqui Reilly, az egyetem fertőzések megelőzésével foglalkozó professzora szerint a kéztisztítási folyamat előírásait csak a megfigyeltek 65 százaléka tartotta be pontosan. Emiatt további vizsgálatokra van szükség, hogy az adott technikát úgy fejlesszék tovább, hogy mind többen tartsák be az előírásokat.

A helyes kézmosással számos fertőzés megelőzhető

Szakértők azt mondják, hogy akkor kell szappant használni, ha a kéz láthatóan piszkos, de alkoholos kézbedörzsölőt vegyünk elő, ha ránézésre nem tudja megmondani, hogy van-e szennyeződés a kezünkön.

Hány másodpercig, és kezének mely részeit kell szappannal dörzsölni? Érdemes-e arra is figyelni, hogyan hagyja el a helyiséget, ahol kezet mosott? Rövid videónkban minden kézmosással kapcsolatos kérdésre választ kap. Az egészségügyben – például a nálunk is emelkedő kórházi fertőzések miatt – a kézhigiénia egyre fontosabbá válik. „Az erre való nagyobb figyelem csökkentheti az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket. Ez a tanulmány alapul szolgál az egészségügy frontvonalában követett legjobb gyakorlatok fejlesztéséhez” – jelentette ki Reilly.

A WHO szerint az ellátással összefüggő fertőzések a leggyakoribb nemkívánatos események az egészségügyben az egész világon. Ráadásul a legtöbb országban hiányoznak a felügyeleti rendszerek, amelyek ezzel a problémával foglalkoznának.

A hatlépéses technika

Ahhoz, hogy megfelelő legyen a kézmosás, a következőképpen kell ejárni:

1. Vízzel meg kell nedvesíteni a kezet vízzel és szappannal, kézmosó folyadékkal vagy kézbedörzsölővel minden felületén át kell menni.

2. Először a tenyeret kell dörzsölni összezárt ujjakkal, majd egymásba fűzött ujjakkal.

3. A jobb tenyeret bal kézhát fölé kell elmozdítani összekulcsolt ujjakkal, majd fordítva, miközben az ujjak közét is valóban dörzsölni kell.

4. Ezután az ujjakat mereven tartva át kell dörzsölni minden oldalon, amihez a csuklót félkörben el kell fordítani.

5. A bal hüvelykujjat körbe kell fogni a jobb tenyérrel és átdörzsölni forgómozgással az ujjhegynél is.

6. Végül a jobb kéz belső részét kell megtisztítani a bal kéz összezárt ujjaival, majd ugyanezt a műveletet a másik kézen is el kell végezni.

Forrás:Daily Mail

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)