Gyógyhatású is lehet a marihuána

Az Amerikai Biológiai Társaság folyóiratának oldalain Dr. David Potter arról értekezik, hogy fel lehet-e használni kannabisz alapú szereket az anyagcsere-betegség gyógyításában.

A legtöbb országban illegálisnak számító marihuána hatóanyaga számos gyógyszer alapja lehet. A kutatók világszerte foglalkoznak a THC módosított változatának felhasználásával daganatos betegek fájdalomcsillapítására, epilepsziára, pszichózisra, gyulladásos bélbetegségekre, és agyi traumás sérülésekre. Jelenleg a gyógyászatban egy ilyen jellegű szer, a Sativex érhető el, mely két alapvető anyagot, a THC-t és a CBD-t tartalmazza - a GW Pharmaceutical nevű gyógyszercég fejlesztette szert szklerózis multiplexben szenvedő betegek izommerevségének csillapítására használják.

A metabolikus szindróma egy olyan betegség, melynek során anyagcsere-rendellenesség alakul ki, a szervezet energiatermelése és a zsírszövetként való raktározás egyensúlya borul fel. Az elhízottak számos betegség, például a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának vannak kitéve. A GW Pharmaceutical munkatársai azt vizsgálják, miként lehetne felhasználni a kannabisz-analógokat a kór kezelésében. A preklinikai vizsgálatok alapján számos kannabisz-szármaszék befolyásolta az inzulinrezisztenciát, a koleszterinszintet, a máj zsírosodását, melyek a metabolikus szindróma részjelenségei. A 2a-fázisban lévő humán vizsgálatok is biztatóak.

Dr. Potter munkacsoportja genetikailag módosított növényekkel foglalkozott, melyek nagy mennyiségben termelték a THCV nevű származékot - ez az anyag normál esetben csak kisebb mennyiségben van jelen a marihuána növényben. A THCV szerkezete hasonlít az eufóriáért felelős THC-hez, azonban gyógyszertani hatásmechanizmusa némileg eltér. A szer ígéretesnek tűnik a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, ugyanis csökkenti a zsírsavak lerakódását, továbbá kedvezően befolyásolja a sejtszintű energiafelhasználást és az inzulinrezisztenciát.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: