Gyermekáldás petevezeték-átültetés után

A világon elsőként hozott világra gyermeket petevezeték-átültetésen átesett nő.

A 38 éves Nagy-Britanniában élő német hölgy Londonban adott életet kislányának, miután korábbi meddőségét kezelendő mindkét petevezetőjét átültetéssel pótolták. A szerveket ikertestvérétől, egy kétgyermekes családanyától kapta, és röviddel a műtét után teherbe esett. A gyermek császármetszéssel született. Világszerte nyolc olyan szülésről tudni, ahol a gyermek hasonló szervbeültetést követően fogant, de a korábbi beavatkozások alkalmával a nőkbe csak szövetdarabot vagy a szerv egy részét ültették be. Ez volt az első alkalom, hogy teljes petevezető átültetésére került sor. A petevezető-átültetést egy amerikai specialista, Sherman Silber, a Missouri államban lévő Meddőségi Központ orvosa hajtotta végre.

2008-ban, a The Times-ban megjelent híradás szerint a jövőben főként olyan asszonyok várhatnak hasonló beavatkozás után gyermekáldást, akiknél daganatos megbetegedés kezelése veszélyezteti a petevezetők épségét, de meg akarják őrizni termékenységüket. Többször sikerült már, hogy daganatos megbetegedés esetén a nőbetegek petevezetőit, illetve azok szövetdarabjait eltávolították, majd az agresszív kemoterápiás kezelés után visszaültették. Ilyen műtéti megoldás után is jöttek már világra egészséges gyermek.

Forrás:
www.aerzteblatt.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció