Genetikai okot azonosítottak a makuladegeneráció hátterében

A szem életfontosságú fehérjéinek termelését elősegítő gén különböző változatai összefüggésben állnak a vakság leggyakoribb okozójának, az időskori makuladegenerációnak a kialakulásával.

Nyolcvan év felett már gyakori az időskori makuladegeneráció miatti látásromlás és látásvesztés. Egy korábbi kutatás eredményei szerint ebben a korosztályban az idősek kétharmada szenved a betegség valamely tünetétől. A The Lancet online számában közzétett cikkben a brit Southamptoni Egyetem kutatói a SERPING1 gént azonosították mint a makuladegeneráció lehetséges kiváltó okát.

A gén feladata egy olyan fehérje előállítása, mely védi a szemet az idegen anyagoktól és a fertőzésektől. Megállapították, hogy a SERPING1 gén egyik változata szignifikánsan gyakrabban fordul elő a brit makuladegenerációban szenvedő betegekben. Egy másik vizsgálat amerikai betegek esetében is kimutatta az összefüggést. Ekkor egy elemzés segítségével további öt génváltozatot találtak, melyek összefüggésben állnak az időskori szembetegséggel. Lehetséges, hogy a SERPING1 gén különböző variánsai a makuladegenerációban előforduló komplement aktiváció klasszikus útját gátolják, írták a közlemény szerzői, Sarah Ennis és Andrew Lotery. A kutatók remélik, hogy eredményeik alapján újabb terápiás lehetőségek merülhetnek fel a makuladegenerációval kapcsolatosan.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció