Férfi vagy női agyunk van?

Milyen különbségek vannak a férfi és a női agyak között? A biológiai vagy a társadalmi jelenségek alakítják ki ezeket?

A BBC ezen kérdéseknek járt utána, és mérte fel az elmúlt években készített tudományos vizsgálatokat. Olyan tényekből indultak ki, miszerint Angliában a mérnöki szakma csupán 7 százalékát foglalják el nők, miközben a legjobb fizikatesztek 30 százalékát lányok írják. Mindeközben a férfiak átlagkeresete 20 százalékkal több a nőkénél.

Simon Baron-Cohen, a Cambridge University professzora szerint kétfajta agytípusról beszélhetünk: vannak az empatizálók, akik jól tudják azonosítani, hogy mások hogyan gondolkodnak vagy éreznek, és vannak a rendszerezők, akiket jobban érdekel az, hogyan lehet szétszedni és elemezni dolgokat. Általában ezen kettő között vagyunk valahol mind egy skálán és a legtöbben az egyik oldal felé húznak. A férfiak inkább az elemzők felé húznak, a nők inkább az empatizáló oldal felé: persze kivételek akadnak itt is, ráadásul nem is kevés.

A férfiakat gyakran éri az a vád, hogy készakarva "felejtik el" a születésnapokat, házassági évfordulókat, de egyszerű feladatokra, bevásárolni valókra sem emlékeznek. A férfiak azonban valóban feledékenyebbek - derítette ki egy új kutatás. Kattintson a folytatásért ! Baron-Cohen szerint ez az eloszlás már az anyaméhben elkezdődik, és mindezt vizsgálatokkal is tudja bizonyítani. 16 hetes terhességnél amniocentesis tesztet csináltattak terhes anyákkal, a méhben található folyadékból vettek mintát és ezt elemezték. A vizsgálat során arra döbbentek rá, hogy a folyadék tesztoszteron-mennyisége és a gyermekek későbbi viselkedése között ok-okozati összefüggés van.

A tesztoszteron mennyisége az agyban

Minél több volt a tesztoszteron mennyisége a méhben, annál lassabb a szociális képességek fejlődése, az első születésnapukon ezen gyerekek például elkerülték a szemkontaktust, a fejlődés későbbi fázisában kisebb szókinccsel dolgoztak, általános iskolásként pedig sokkal kisebb volt az empatikus érzékük. Ugyanakkor a magasabb tesztoszteronszint a formaérzékelő képességeket javítja, az ilyen gyerekek például sokkal könnyebben találtak meg egy nagyobb képben elrejtett bizonyos formákat.

Egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban publikált anyag további információkat árul el arról, hogy a férfi és a női agyak különböző részei hogyan kommunikálnak egymással. A University of Pennsylvania csaknem ezer, 8 és 22 év közti fiú és lány agyait szkennelték. Ruben Gurr professzor, a kísérlet egyik kutatója szerint a férfiak agyának elülső és hátsó régiói között erősebb kapcsolat van, jobban képesek összekötni látómezejüket reflexükkel, ami például szükséges vadászat közben, amikor ha látnak valamit, azonnal reagálniuk kell.

Milyen különbségek vannak a férfi és a női agyak között?

A nőknek ezzel szemben erősebb a huzalozás a bal és a jobb agyféltekék között, amely azt vetíti előre, hogy jobbak a multitaskingban (egyszerre több dologra képes figyelni) és jobban teljesítenek érzelmi feladatok során. Ezt a vizsgálatot sokan kritizálják és természetesen az is igaz, hogy attól, hogy az emberek agya különbözően vannak huzalozva, nem jelenti azt, hogy ez veleszületett lenne. Az emberi agy roppantul alakítható szerv, főként a tinédzserkorszakban, így az agyak között látható különbségek a sztereotípiáknak és/vagy a társadalmi nyomásnak is köszönhető.

Az eltérő fájdalomküszöb is érdekes

Érdekes megfigyelni, hogy milyen keveset foglalkoznak olyan témák felderítésével, mint például a fájdalomküszöb vagy a fájdalomkezelés. Tudjuk, hogy a nők több krónikus fájdalmat élnek át , mint a férfiak, de kisebb az esélye annak, hogy ezt kezeltetni akarják. Azt is tudjuk, hogy a férfiak a paracetamol-tartalmú fájdalomcsillapítókra, míg a nők az opioidokra reagálnak jobban.

Jeff Mogile professzor a University of Montrealról úgy véli, a férfiak és nők különféle fájdalomérzékelését figyelembe kellene venni gyógyszertervezésnél, ugyanis a gyógyszertesztekkel kapcsolatos állatkísérletek során csak a hímeken tesztelik ezeket: mindezek ismeretében pedig úgy véli, esélyes, hogy a gyógyszerek csak az egyik nemnél fognak hatásosan működni, a másiknál pedig erősen csökkenhet a hatásfok.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: