Fehérjék leplezik le a ráksejteket

Nemzetközi kutatás mutatta ki, hogy ha egyes fehérjék szintje megemelkedik a rákos sejtekben, az hogyan szabadítja el más fehérjék termelődését, és fokozza a rák szétterjedését a szervezetben.

A University of California (San Diego) orvosi karának kutatói, valamint a Moores rákközpont szakemberei spanyol és német kollégáikkal feltérképezték, hogy egyes különleges fehérjék megjelenése a rákos sejtekben hiperaktivitást vált ki más fehérjékből, s ezzel fokozza a különböző rákok növekedését és terjedését. Az eredményeket a kutatók a Scientific Reports folyóiratban tették közzé.

Pradipta Ghosh, a nemzetközi csapat vezetője megállapította, hogy a guanin-nukleotid kicserélő faktor (GEF) fehérjecsalád néhány tagjának fokozott expressziója a G-fehérjék hiperaktivitását és azt követően a rák fejlődését vagy áttétek képződését eredményezte.

Több mint 100 éven át a kutatók nem tudták megmagyarázni, hogy a rákos sejtek miért tartalmaznak abnormális számú kromoszómát. Ez a jelenség az aneuploidizmus. Sokan azt hitték, hogy az aneuploidák a rák véletlenszerű melléktermékei. De most kiderült, hogy a dolog fordítva áll, ezek elősegítői és nem termékei a betegségnek. Kattintson! A felfedezés arra vall, hogy a GEF-ek új és pontosabb jelzői lehetnek a betegség állapotának és prognózisának. „Azt találtuk, hogy minden GEF megemelkedett expressziója egy rövidebb, progressziómentes túléléshez kapcsolódik az áttétes kolorektális (vastag- és végbél) rák esetén” – mondta Ghosh. „Az összes GEF csoportosításával javult az előrejelzések pontossága” – tette hozzá.

A kutatás eredményeként sikerült meghatározni egy biomarkert a keringő tumorsejtek (CTC) előrejelzésére, Ezek a sejtek leválva az elsődleges daganatról a véráramba jutnak, és új daganatok kiindulásává válhatnak a többi testrészen. A felfedezéssel megnőhet a terápiák hatékonysága, hiszen az áttét korai jeleire is beavatkozhatnak az orvosok.

Egyes fehérjék leleplezik a rákos sejteket

A kutatók nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy javítsák a CTC-elemzések pontosságát. Ghosh szerint az új eredmények ebbe az irányba tett lépést jelentenek. Tisztázták, hogy a GEF-ek aktiválják a G-fehérjéket, és a G-fehérje jelátvitele kapcsolódik a CTC-khez. A G-fehérjék mindenütt jelenlévő kapcsolóként részei a külső ingerületek sejtekbe juttatásának. Emiatt e téma fokozott tudományos érdeklődést élvez évek óta.

Forrás: News Wise

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

Gomolyfelhős, napos idő ígérkezik, főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra