Megvan, miért alszunk el melegben

Amerikai tudósok megtalálhatták a szieszta biológiai alapjait.

Ki ne érezte volna egy forró nyári nap legmelegebb órájában, hogy megáll az idő, és legszívesebben ledőlne szunyókálni egy röpke órácskára? A világ egyes részein mindez bevett kulturális szokásnak számít, ilyenkor általában az üzletek is zárva tartanak. Spanyolországon kívül Latin-Amerikában, Görögországban, Olaszországban, illetve számos ázsiai országban jellemző. Egy friss kutatás szerint, a kulturális okok és a tűző nap elkerülése mellett, egy biológiai adottság is szerepet játszhatott a délutáni alvás kialakulásában.  

Ha meleg van, beindul az alvásközpont. Fotó: Getty Images
Ha meleg van, beindul az alvásközpont. Fotó: Getty Images

Tudósok már régóta tudják, hogy a testhőmérséklet szabályozása és az alvásközpont összefüggenek az agyban. Ez egy igen ősi dolog, mert a legyek is hasonlóan vannak vele. Ha túl meleg van, beindul az alvásközpont, ami távol tartja a legyeket a melegtől. Lényegében arra sarkallja őket, hogy keressenek egy árnyékos helyet, és szundítsanak egy nagyot. Ezzel kivédik a meleget és regenerálódnak is, alvás után pedig produktívabbak, kreatívabbak. Ha sikerülne feltárni, hogy a legyeket mi sarkallja erre a viselkedésre, az emberi alvásról is többet tudhatnánk meg. Nem véletlen, hogy agykutatók sűrűn kísérleteznek legyekkel, hiszen a legyek idegpályáit jól lehet tanulmányozni működés közben.

Legyek adták meg a választ

Úgy tűnik, hogy amerikai kutatók most megtalálhatták a kapcsolatot, vagyis a délutáni alvás biológiai alapjait a gyümölcslegyekben. A Northwestern Egyetem neurobiológusainak kutatása a Current Biology nevű folyóiratban jelent meg. E szerint, a meleget-hideget érzékelő és az alvásciklust irányító neuronok között közvetlen neurális kapcsolat van, amelynek működése genetikai hátterű. A kutatók azt találták, hogy a legyek agyában a meleg érzetért felelős idegpályák nagyobb aktivitásánál a délutáni alvást elősegítő idegsejtek tovább maradnak bekapcsolva. Magyarán: ha a hőmérséklet meghaladja a gyümölcslégy számára elviselhető 25 Celsius-fokot, a légy aludni indul.

„Azonosítottunk egy neuron-hálót, amely a meleg-hideg érzet alvásra és aktivitásra gyakorolt hatásának integrációs helye lehet a gyümölcslegyek agyában. Ide futnak be a hőmérséklet érzékelésért felelős idegpályák is" - mondta Michael Alpert, a tanulmány első szerzője, a Gallio laboratórium posztdoktori kutatója. A kutatók szerint, ez a rendszer felelős azért, hogy a meleg érzékelése a déli alvás növekedését eredményezi, ami távol tartja a legyeket a nap legmelegebb részétől. Alpert hozzátette: a legyeknél az alvás nem kulturális, hanem biológiai meghatározottság kérdése, de ezt az embereknél sem szabadna figyelmen kívül hagyni.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: