Ennyi kávé menthet életet

Már napi három csésze kávé is jelentősen csökkenti a betegségből fakadó halálozás kockázatát azok körében, akik egyszerre fertőzöttek humán immunhiány vírussal (HIV) és hepatitis C vírussal (HCV) - mutatta ki egy új francia tanulmány.

Mennyi koffeint tartalmaz a kóla, a tejcsokoládé, vagy egy doboz energiaital? Részletek itt.

A kávé gyulladáscsökkentő és májvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy korábbi brit kutatás például kimutatta, hogy csupán két csésze elfogyasztása naponta képes 35 százalékkal csökkenteni a májrák kialakulásának kockázatát, öt csésze pedig már egyenesen megfelezi a rizikót. Persze ez utóbbi mennyiségű koffeinbevitel már okozhat egyéb egészségügyi problémákat, kezdve például az alvászavaroktól egészen a szorongás erősítéséig. Ugyanakkor több tanulmány is igazolja már, hogy az évezredek óta közkedvelt ital mértékletes fogyasztása komoly előnyökkel jár.

A kávéfogyasztás újabb előnyös hatására mutatott rá egy francia kutatás
A kávéfogyasztás újabb előnyös hatására mutatott rá egy francia kutatás

Mindez egy különösen érdekes kutatási témát szolgáltat a HIV és a hepatitis C szempontjából, mivel az e fertőzéstől szenvedő betegek fokozott veszélynek vannak kitéve a végstádiumú májbetegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rosszindulatú daganatok kialakulására nézve. Éppen ezért egy francia kutatócsoport összesen 1028 HIV-vel és HCV-vel egyszerre fertőzött személy sorsát követte végig egy ötéves vizsgálat időszak folyamán. Az első adatfelvételkor a résztvevők mintegy negyede nyilatkozott úgy, hogy naponta három vagy annál is több csésze kávét iszik meg.

A vizsgálati csoportból a kutatás ideje alatt 77 fő hunyt el: köztük 33-an a hepatitisszel összefüggő betegségek, 9-en valamilyen rákbetegség, 8-an pedig AIDS következtében. A begyűjtött adatokat - számos faktor figyelembevételével - áttekintve a tudósok felfedezték, hogy a nagyobb mértékű kávéfogyasztás mellett 50 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból való halálozás aránya az öt év alatt. Ebből azt a következtetést vonták tehát le, hogy napi három vagy több csésze kávé segítségével a felére csökkenthető a veszély.

"A két vírussal fertőzött betegek körében még azokra nézve is magasabb a korai halálozás kockázata, akik esetleg kigyógyultak már a hepatitis C-ből. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a kávé hatóanyagai más gyulladáscsökkentő összetevőkkel párosítva hasznos és szükséges táplálékkiegészítést jelentenének a HIV-HCV fertőzöttek számára" - mondta el dr. Dominique Salmon-Céron, a kutatás vezetője.

Forrás: iflscience.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)