Ennyi állat hal meg tudományos célból

Az Európai Unió (EU) tagországaiban 10,7 millió állatot használtak fel állatkísérletekhez 2017-ben, és további 12,6 millió állatot neveltek és öltek meg tudományos célból anélkül, hogy végül felhasználták volna őket állatkísérletekben - derült ki a jelentésből, amelyben először összegezték a kutatási célra használt állatok számát.

Állatkísérletek: szükségesek vagy sem? A válaszért kattintson ide!

Az engedélyezett állatkísérletek számát tekintve az EU-n belül Nagy-Britanniában használták a legtöbb állatot a kísérletek során - több mint 2 és fél milliót. A második helyen Németország áll 2,03 millió állattal, a harmadik pedig Franciaország 1,87 millió állattal. A jelentés szerint Magyarországon mintegy 140 ezer állatot használtak fel állatkísérletekhez 2017-ben.

állatkísérletek, kísérleti állatok, egerek, patkányok, tudomány
állatkísérletek, kísérleti állatok, egerek, patkányok, tudomány

Ilyen állatokat használnak

2017-ben az EU-s kísérletekhez felhasznált állatok több mint 90 százaléka egér, hal, patkány és madár volt. Ezen belül is az összes állat 61 százalékát az egerek teszik ki. A nyilvánosság részéről nagyobb figyelmet kapó fajok - a kutyák, macskák és nem emberszabású majmok - azonban kevesebb mint 0,3 százalékot tettek ki.

Emberszabású majmokat az EU-ban nem használnak tudományos célokra. A jelentés közzétételével az Európai Bizottság az állatkísérletek területén is javítani akarja az átláthatóságot.

A dokumentum információt tartalmaz többek között az egyes tagállamok állatkísérletekért felelős hatóságairól, az ezekkel foglalkozó személyek képzettségéről, az egyes projektek engedélyezéséről és elutasításáról, valamint az állatkísérletekkel foglalkozó intézmények felügyeletéről.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő