Ehető poharakat készítettek

Orosz tudósok egyszer használatos ehető poharakat készítettek almából.

A Szamarai Állami Műszaki Egyetem biotechnológusai élelemből előállított film fejlesztését kezdték meg, aminek segítségével csökkenteni lehetne a hagyományos műanyagcsomagolásból keletkező hulladék mennyiségét. Az általuk előállított termék kizárólag természetes alapanyagokból készült, nincs benne semmilyen tartósítószer vagy festékanyag. Előállításához mély kémiai változásokat előidéző folyamat sem szükséges.

alma, pohár, csésze, ehető pohár, egyszer használatos termékek, szemetelés, hulladéktermelés
Almapoharakkal vennék fel a harcot a hulladéktermelés ellen. Fotó: 123rf

Így készül az ehető pohár

A kísérleteket pohárral kezdték. Bár léteznek már rizsből, kávéból és avokádómagból készült ehető csomagolóanyagok és edények, de ezek csak bizonyos feltételekkel ehetők, mivel mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak, amelyeket az emberi szervezet nem képes teljesen feldolgozni. Az orosz kutatók által alkalmazott kötőanyag azonban teljesen biztonságos.

Az alkalmazott technológia az élelmiszeripar hagyományos folyamatain alapul: az elegyítésen, a koncentráláson és a nyers alapanyagok rétegezésén. A kutatók gyümölcs- vagy zöldségpürét használtak, amihez egy képlékenyítő szert adtak - egy speciális természetes alapanyagot, aminek összetételét nem hozták nyilvánosságra. Az így létrehozott filmréteget kiszárították 60 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékleten.

Az alma a legjobb alapanyag

A kutatók számos gyümölcsöt és zöldséget - például almát, sárgarépát, ribizlit, szilvát, epret, zöldbabot, tököt és áfonyát is - kipróbáltak alapanyagként, de az almát találták a legmegfelelőbbnek. Ugyanis egy alma alapú csésze kiállja a beleöntött forrásban lévő víz hőmérsékletét, és két-három órán át tárolja a folyadékot. Az orosz kutatók azt tervezik, hogy piacra dobják a terméket, ehhez azonban még szükséges, hogy automatizálják az előállítási folyamatot.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: