Egyszerűen megelőzhető a zöld hályog

A glaukoma (zöld hályog) kialakulásának kockázata ötödével csökken azoknál, akik sok leveles zöldséget fogyasztanak - állítja a Harvard tanulmánya.

A zöld hályog (glaukoma) súlyos szembetegség, millióknak okoz vakságot szerte a világon, így komoly felfedezésnek számít, hogy egyszerű diétával is vissza lehet fogni. A glaukóma általában akkor alakul ki, ha a folyadék mennyisége felszaporodik a szem elülső részében, s az emiatt növekvő nyomás károsítja a látóideget, ami a látás elvesztéséhez vezethet.

„Azt találtuk, hogy azoknál, akik a legtöbb zöld leveles zöldséget (többek között káposztafélék, saláták, spenót, sóska) fogyasztják, 20-30 százalékkal alacsonyabb a glaukóma kockázata” – mondta Jae Kang, a kutatás vezetője, a Harvard Egyetem női kórházának docense. Az ok-okoztai összefüggést, hogy a zöldségek fogyasztása miért és miként hat a betegség ellen, még nem sikerült tisztázni, de a gyakorlati tapasztalatok igen bíztatóak.

Egy álmatlan éjszaka vagy klóros vizű uszoda után általában egyértelmű, mi a baj a szemünkkel. Néha azonban előfordulhat, hogy a megszokottnak tűnő rendellenesség valamilyen súlyosabb betegségre utal. Kattintson! Kang teamje több mint 100 ezer egészségügyi dolgozó adatait elemezte, akikről csaknem negyven éven át zajló vizsgálatok eredményeként gyűltek össze az információk. A hosszú követéses vizsgálatban résztvevő, kétévente szemvizsgálatnak alávetett férfiak és nők egyikének sem volt glaukómája a kutatás elején.

A kutatók a résztvevőket öt csoportba osztották, a rendszeresen fogyasztott zöld leveles zöldség mennyiségétől függően. Azok, akik a legtöbb fogyasztották, naponta átlagosan másfélszer ettek ilyen ételt, és az elfogyasztott mennyiség 1,5 csészényi volt. A legkisebb figyelembe vett fogyasztásnak az számított, ha valaki háromnaponta evett ilyen zöldséget.

A zöld leveles zöldségek segíthetnek a glaukóma megelőzésében

„Úgy gondoljuk, hogy a glaukóma akadályozza a vér áramlását a látóideghez. A látóideget ellátó véráram szabályozásának fontos tényezője a nitrogénoxid. A zöld leveles zöldségek pedig nitrátokat tartalmaznak, amelyek előfutárai a nitrogénoxidnak. Amikor nagyobb mennyiségű zöld leveles zöldséget fogyasztunk, megnő a nitrogénoxid szintje a szervezetben” – állítja Jae Kang.

Mivel a leveles zöldségek fogyasztásának nincs kockázata, ez mindenképpen ajánlható a kutatók szerint. A nitrogénoxid glaukomára gyakorolt hatásának felderítésére azonban még további kutatások szükségesek. A kutatás eredményeit a JAMA Ophthalmology szemészeti szakfolyóirat internetes változatában tették közzé.

Forrás: U.S. National Library of Medicine

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)