Egyedülálló program indul Debrecenben

Magyarországról a Debreceni Egyetem és a GE Healthcare budapesti központja kapott lehetőséget, hogy részt vegyen a világ vezető műszaki egyeteme, a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) katalizátor módszertanának európai meghonosításában. Az MIT egy képzési pontot is létrehoz Debrecenben.

A massachusettsi intézmény 7 évvel ezelőtt alkotta meg egyedülálló képzési programját, amely egészségügyi kutatási projektek létrehozására és támogatására irányul. A Catalyst program célja, hogy paradigmaváltást hozzon a kutatás megközelítésében és a jövő kutatóinak képzésében. Ettől ugyanis azt remélik, hogy a kutatások végső eredménye nagyobb valószínűséggel hasznosul majd az akadémián kívül és valós fejt ki hatást a világra. A program jövőre Magyarországon is elindulhat - olvasható a Debreceni Egyetem oldalán.

A Debreceni Egyetemen is meghonosítják az MTI módszerét
A Debreceni Egyetemen is meghonosítják az MTI módszerét

Együttműködés a világelsőkkel

Az MIT hisz a közös kutatások és felfedezések erejében, valamint az együttműködések pozitív hatásában. Kétnapos magyarországi látogatásunk során megbizonyosodtak arról az egyetem képviselői, hogy a magyar partnerek is nyitottak erre. Az intézmény éppen ezért Debrecenben alakítja ki egyik európai képzési pontját, így a Debreceni Egyetem vezető szerepet fog betölteni az MIT Catalyst módszertanának európai meghonosításában és alkalmazásában. A partnerség főbb területei a digitális medicina, a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság és a sportorvoslás lesznek.

Mesterséges intelligencia segíti az orvosokat - a részletekért kattintson ide!

"A Debreceni Egyetem évek óta az ipari igényekkel harmonizáltan valósítja meg projektjeit, erre építettük fel a működésünket. Megnézzük, hogy az ipar milyen problémák megoldásában kíván az egyetemi tudásra támaszkodni, és azokra ágazati kabineteket hozunk létre. A kutatás-egyeztetéseket, értékeléseket már ezek az egyetemi, kormányzati és ipari szereplőkből álló grémiumok végzik" - ismertette Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az M1 Ma este című műsorában. Mint mondta, ez a modell annyira bevált, hogy az évek során elérték, hogy sikereik egy MIT-szintű egyetem érdeklődését is felkeltsék.

Megoldandó problémák

Az egészségügyben számos olyan megoldandó probléma van, amelyhez rengeteg erőforrást kell fókuszáltan felhasználni. A Catalyst programot az egészségügy és a hozzátartozó medtech ágazat számára dolgozták ki. Ebben az iparágban rendkívül fontos, hogy milyen reakcióidővel, milyen sebességgel vagyunk képesek dönteni egy-egy ökoszisztéma, kutatási program és projekt mellett. A folyamat legmeghatározóbb pontja, hogy milyen kiválasztási szempontrendszer alapján engedi be a kutatót ebbe a programba - magyarázta Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke

Az alelnök úgy véli, hogy az MIT és a Debreceni Egyetem részvételével a legtehetségesebb európai fiatalokat sikerül majd kiválasztaniuk annak érdekében, hogy megvalósítsák azokat az ötleteket és innovatív eljárásokat, amelyekre a mai világban szükség van.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: