Diktátorok kedvenc ételei

A diktátor is ember - még ha ezt sokan kétségbe is vonják -, s imigyen ennie kell. A következő kilenc 20. századi autokrata zsarnok csak az emberek elnyomásában és életük semmibevételében mutat azonosságot, az ízlésük nagyon is különböző volt.

A diktátorokról valamiért az a közkép alakult ki, hogy nem csak lelkiismeretlenek, gonoszak és alattomosak, de hedonisták is. Hiszen, aki megteheti, miért ne élvezne mértéktelenül minden földi jót, így az ételeket is? A választ nem tudhatjuk biztosan, hiszen sohasem voltunk korlátlan hatalom birtokában, amikor az evés valószínűleg az élvezetek között valószínűleg már nem top prioritás. Ha a szükségletek Maslow-féle piramisára gondolunk, akkor ott a legmagasabb polcon az önmegvalósítás szükséglete helyezkedik el, azaz a bennünk rejlő lehetőségek elérése iránti igény. Kedvenc ételeik ettől persze még vannak. Íme...

cápauszonyleves
Cápauszonyleves, Kim Dzsongil egyik kedvence. A gonoszság nem az ételekben lakozik

Kim Dzsongil

Kim Dzsongil kedvence a cápauszony leves és a kutyahús leves volt. Utóbbit azért fogyasztotta, mert azt hitte, hogy ettől javul az immunrendszere és a férfiassága. Emellett rengeteg Hennessy konyakot nyakalt be. Egy csapat nő a diktátor környezetében azzal foglalkozott, hogy minden rizsszem, amelyet felszolgáltak számára, alakra, méretre és színre egyforma legyen. Észak-Korea kedves vezetőjét (aki 1994 és 2011 között gyakorolta a teljhatalma) ennek alapján nem szórakoztatta a változatosság.

Adolf Hitler

Hitler vegetáriánus volt, aki az élete vége felé csak krumplipürét és a húslevest evett. A Führer vegetarianizmusa lehet, hogy ideológiai okokból alakult ki, de az a meggyőződés is motiválhatta, hogy a húsmentes étrend enyhíti a krónikus puffadást és a székrekedést. A náci Németország vezetőjének étkeire 15 ételkóstoló ügyelt. Csak akkor szolgálták fel a fogásokat, ha egyikük sem holt meg az elfogyasztásuk után 45 perccel.

Joszif Visszarionovics Sztálin

Sztálin szerette a hagyományos grúz konyhát, amely sok diót, fokhagymát, szilvát és gránátalmát használt, s az ételek mellől nem hiányozhattak a borok. Odavolt a Gozinakiért, egy hagyományos grúz édességért, amely mézzel készült karamellizált dióból készült, de szerette az igen bonyolult elkészítésű hideg csirkés előételt a szacivit is. A szovjet diktrátor egyik személyes szakácsa Vlagyimir Putyin nagyapja, Spiridon Putyin volt.

Benito Mussolini

A Duce imádta a fokhagymát, és azt gondolta, hogy a francia étel "értéktelen". Az olasz fasizmus megteremtője kedvence az egyszerű saláta volt, amelyben olajjal és friss citromlével átitatott apróra vágott fokhagyma adta az alapot. Mussolini szeretett enni otthon a családjával, s az volt a mániája, hogy mindenki már az asztalnál üljön, amikor megérkezik.

Idi Amin

Uganda egykori erős embere a sült kecskét, a maniókát és a köles kenyeret favorizálta. De állítólag több mint 40 narancsot evett meg naponta, amit természetes Viagrának gondolt. Amikor aztán száműzetésbe kényszerült Szaúd-Arábiába, állítólag a pizza és a Kentucky Fried Chicken kínálata lett a kedvence. Egy darabig Big Idi (ahogy bokszolóként hívták) szeretett mindent, ami brit és gondosan megtartotta a délutáni teázást. Egyes pletykák szerint Amin lehet, hogy kannibál volt.

Pol Pot

A vörös khmerek tömeggyilkos vezetője a vadhúsért rajongott. Szerette az őzből, vaddisznóból, kígyóból készített ételeket, a friss gyümölcsöt, a brandyt és a kínai bort. Állítólag a kobra pörkölt is a kedvencei között volt.

A diktátorokat többnyire az elkövetett igazságtalanságok és kegyetlenkedések miatt szokták elítélni, megvetni, utálni vagy gyűlölni. De ismertek másfajta elképzeléseik is, amelyekkel kivívták az emberek ellenszenvét. Szinte felfoghatatlan, de Mussolini a tésztát akarta elvenni az olaszoktól. Részletek!

Nicolae Ceauşescu

A román kommunista diktátor kedvence a vegetáriánus lasagna volt, amelynek tetején le egy tejföllel habart tojás volt, a román stílusú ponty kocsonyát, az egyszerű paradicsomot és hagyma is kedvelte, no meg a steke-et fetasalátával. A Kárpátok géniusza a neki nem tetsző ételdarabokat a földre dobta - olykor még hivatalos alkalmakkor is - és messze rúgta magától. Semmit sem volt hajlandó elfogyasztani, amit nem ellenőriztek előtt "megfelelően".

Francisco Macías Nguema

Egyenlítői-Guinea eszelős elnöke , aki népének legalább egyharmadát megölte, bebörtönözte vagy száműzetésbe kergette nagyon szerette a bhangot, a nőivarú kannabiszból és az iboga gyökérből főzött teát, amelynek hallucinogén tulajdonságai vannak. Egyszer 150 ellenfelét gyilkolta le Mikulásnak öltözött kommandója élén. Nem csoda, hogy a regnálása idején az országot "dachaui Afrika" néven emlegették. Terjedtek olyan pletykák is Nguemáról, hogy kannibál volt, aki koponyákat gyűjtött a hűtőszekrényében.

François Duvalier

Haiti diktátora semmit sem szeretett, ami kiadós. Cukorbeteg volt, szívproblémák és ízületi gyulladás kínozták. Élete utolsó évben, 1971-ben a felesége már kanállal volt kénytelen etetni, mint egy csecsemőt. "Papa Doc"-nak az a perverz szokása volt, hogy vacsora után lement a földalatti börtönökbe, és egy kémlelőnyíláson figyelte, ahogy az ellenségeit kínozzák.

Forrás: businessinsider.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A napsütést gomolyfelhők zavarják, fátyolfelhők szűrik, és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar, az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.