Diétával kezelhető a hiperaktivitás!

A BMJ legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a tartósítószer- és színezékmentes étrend része lehetne a hiperaktív gyermekek kezelésének.

"Annak ellenére, hogy elég sok bizonyíték áll rendelkezésre a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) és az élelmiszer adalékok között, a terápiában a diéta még mindig csak alternatív lehetőségként szerepel" - írja Andrew Kemp professzor, a Sydney-i Egyetem munkatársa. "Ezzel szemben a területi gyermekkórházakban, Angliában és Ausztráliában egyaránt a különböző alternatív gyógyszereket legalább 50 százalékban alkalmazzák, annak ellenére, hogy hatékonyságukra nincs bizonyíték" - írja a publikációban a szakember.

A figyelemhiányos hiperaktív gyermekek kezelésének három alappillérje a gyógyszerek, a viselkedés terápia, és a diéta, ebből csak a gyógyszerek és a diéta hatékonyságára van tudományos bizonyíték. "Bár a viselkedés terápia hasznosságára nincs elég adat, mégis a megfelelő terápia elengedhetetlen részeként kezelik" - mondta a professzor. "Akkor vajon miért lehet, hogy a bizonyítékok ellenére a diétát csak alternatív kezelésként tartják számon?" - kérdezi Kemp.

2007-es kutatási eredmények szerint ha egészséges gyermekeknek élelmiszer-színezékeket adtak, hiperaktívak lettek. Ennek alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal 22, 1975 és 1994 között készített tanulmányt vizsgált meg a témával kapcsolatban. 16 tanulmányban találtak összefüggést, de az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint, mivel a betegség hátterében számos biológiai és szociális tényező is állhat, a diétára való összpontosítás elvonhatja az adekvát kezelésről a figyelmet.

Kemp szerint ugyanakkor az egyre gyűlő adatok figyelmen kívül hagyása ugyanide vezethet. "A hiperaktív gyermekeket egyre gyakrabban kezelik gyógyszerrel (2,4% Nyugat-Ausztráliában), pedig egy jól megtervezett és levezetett vizsgálat az adalékmentes diétáról ártalmatlan és hasznos lehetne" - írja Kemp.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső