Az önzetlenség meglepő előnye

Csupán a gondolat is, hogy valami jót teszünk egy másik emberrel, képes boldogságot előidézni - derítette ki egy új svájci kutatás. Az eredmények szerint ráadásul már egészen apró dolgok is pozitív hatással lehetnek a hangulatunkra.

A Zürichi Egyetem kutatói 50 résztvevőt vontak be kísérletükbe, amely során 100 dollárt ígértek nekik néhány héten belül. Az alanyok felét arra kérték, hogy a pénzt költsék saját magukra, míg a csoport másik felének az volt a kitűzött feladata, hogy egy ismerőst ajándékozzanak meg ebből az összegből.

Brit kutatók megalkottak egy speciális képletet, amellyel meghatározható a boldogság. Részletek itt.

A kutatást végző szakemberek valójában arra voltak kíváncsiak, vajon a nagylelkűségre tett szimpla fogadalom is elegendő-e már, hogy boldogabbá tegye az embereket. Mielőtt tehát bármennyi pénzt is kiadtak volna, elvitték az összes résztvevőt egy laboratóriumba, ahol MRI-vizsgálattal mérték meg az agyuk három olyan régiójának aktivitását, amelyek a szociális viselkedéssel, a nagylelkűséggel, a boldogsággal és a döntéshozatallal állnak kapcsolatban. Ezt megelőzően pedig azt kérték a vizsgálati alanyoktól, hogy gondoljanak egy barátjukra, akinek szívesen adnának ajándékot, és hogy azt is tervezzék meg, mennyi pénzt lennének hajlandóak erre költeni.

Döntésük - és ezzel együtt az agyi aktivitásuk - kimutathatóan összefüggött azzal, hogy a korábbi feladat során milyen instrukciókat kaptak a beígért összeg elköltésére. Akiknek másokra kellett volna áldozniuk a pénzt, nagylelkűbbnek bizonyultak a kísérlet folyamán. Esetükben több interakciót észleltek a kutatók az agyuk önzetlenségért és boldogságért felelős területei között is, valamint ezek a résztvevők utólag magasabb fokú boldogságérzetről számoltak be.

Saját hangulatunkat is javítja, ha megajándékozunk valakit
Saját hangulatunkat is javítja, ha megajándékozunk valakit

További jó hír, hogy úgy tűnik, nem számított, mennyire voltak nagylelkűek a résztvevők, hiszen már egy kisebb összeg kiadásának terve is ugyanolyan hatással volt a boldogságukra, mint a nagyobb ajándékoké. "Érdemes észben tartani, hogy még az olyan apró, hétköznapi dolgok is pozitív hatással lehetnek ránk, mint amikor viszünk reggel egy pohár kávét egy irodai ismerősünknek. Nem kell tehát önsanyargató mártírnak lennünk a boldogsághoz, csupán egy kis önzetlenség is elegendő lehet" - mutatott rá Philippe Tobler, a tanulmány vezetője.

A svájci kutató kitért rá, hogy egyelőre nem tisztázott, mennyi ideig tartanak az így keletkezett pozitív érzelmek, mindazonáltal egy másik kutatás szerint hosszú távon is boldogok lehetünk, ha a nagylelkűség általános szokássá válik az életünkben. Tanulmányok igazolják azt is, hogy a bőkezű idős emberek jobb egészségnek örvendenek, valamint arra vonatkozóan is találtak már összefüggést, hogy hatékony módszer a vérnyomáscsökkentésre, ha másokra költünk. "Összességében véve pozitív kapcsolat látható mások megsegítése és az életkilátásaink között. Ennek hátterében talán az állhat, hogy a másokon segítés csökkenti a stresszt" - tette hozzá Tobler.

Forrás: time.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)