Az önkéntes munka nagy előnye

Még egy ok, amiért érdemes puszta jószándékból segíteni másoknak.

Sokak számára ismerősen cseng a régi bölcsesség: jó tett helyébe jót várj. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint van is ebben némi igazság. A Michigani Egyetem kutatói több mint 12 ezer idős, ötven év feletti alany adatainak elemzése után arra jutottak, hogy az önkéntes munka jó eséllyel meghosszabbíthatja a várható élettartamot, továbbá számos más pozitív hatása is lehet az egészségre és az életminőségre nézve - számolt be a tanulmányról a Health24.

Négy különböző módon lehet öregedni Bárki, aki részt vett már osztálytalálkozón, pontosan tudja, hogy az emberek különböző módon öregszenek. Némi túlzással vannak, akik pár évtized alatt mintha évszázadokat hagytak volna a hátuk mögött, mások viszont úgy néznek ki, mintha most kapták volna meg az érettségi bizonyítványt. Miért lehet ez így? Kattintson a részletekért!

Tovább él, aki önzetlen?

A kutatók 34 mutató segítségével próbálták meghatározni, hogy pontosan mit jelent a "szépen megöregedni" kifejezés, továbbá hogy ez hogyan befolyásol olyan tényezőket, mint az optimizmus, az élettel való elégedettség, a depresszió, a krónikus betegségek vagy a fizikai aktivitás. Végül arra jutottak, hogy 44 százalékkal csökkent az idő előtti elhalálozás kockázata azoknál, akik éves szinten 100 óránál többet önkénteskedtek - vagyis hetente legalább két órát tudtak erre szánni.

Egészségesebb és tovább él, aki rendszeresen önkénteskedik. Fotó: Getty Images
Egészségesebb és tovább él, aki rendszeresen önkénteskedik. Fotó: Getty Images

Emellett az ebbe a csoportba tartozók a többiekhez képest mobilabbak voltak, valamint 12 százalékkal magasabb volt a fizikai aktivitásuk. És ez még nem minden: a tudósok azt is megállapították, hogy a rendszeresen önkénteskedőknek sokkal több életcéljuk volt, kevésbé érezték magukat magányosnak és reménytelennek, valamint sokkal valószínűbben ápoltak rendszeres kapcsolatot barátaikkal, mint az önkéntes munkát nem végzők.

A kutatók nem találtak viszont kapcsolatot a rendszeres önkéntes munka és a krónikus betegségek kialakulása között, sem a depresszióval vagy olyan függőségekkel, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

Végül azt a következtetést vonták le, hogy önkénteskedéssel sokat tehetünk az idősebb korban bekövetkező életminőség-romlás megelőzéséért. Illetve kiemelték, hogy lelkileg is jót tesz, valamint rugalmasabbá tehet a stresszhatásokkal szemben is, ha segítünk másokon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció