Az önkéntes munka nagy előnye

Még egy ok, amiért érdemes puszta jószándékból segíteni másoknak.

Sokak számára ismerősen cseng a régi bölcsesség: jó tett helyébe jót várj. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint van is ebben némi igazság. A Michigani Egyetem kutatói több mint 12 ezer idős, ötven év feletti alany adatainak elemzése után arra jutottak, hogy az önkéntes munka jó eséllyel meghosszabbíthatja a várható élettartamot, továbbá számos más pozitív hatása is lehet az egészségre és az életminőségre nézve - számolt be a tanulmányról a Health24 .

Négy különböző módon lehet öregedni Bárki, aki részt vett már osztálytalálkozón, pontosan tudja, hogy az emberek különböző módon öregszenek. Némi túlzással vannak, akik pár évtized alatt mintha évszázadokat hagytak volna a hátuk mögött, mások viszont úgy néznek ki, mintha most kapták volna meg az érettségi bizonyítványt. Miért lehet ez így? Kattintson a részletekért!

Tovább él, aki önzetlen?

A kutatók 34 mutató segítségével próbálták meghatározni, hogy pontosan mit jelent a "szépen megöregedni" kifejezés, továbbá hogy ez hogyan befolyásol olyan tényezőket, mint az optimizmus, az élettel való elégedettség, a depresszió , a krónikus betegségek vagy a fizikai aktivitás. Végül arra jutottak, hogy 44 százalékkal csökkent az idő előtti elhalálozás kockázata azoknál, akik éves szinten 100 óránál többet önkénteskedtek - vagyis hetente legalább két órát tudtak erre szánni.

Egészségesebb és tovább él, aki rendszeresen önkénteskedik. Fotó: Getty Images
Egészségesebb és tovább él, aki rendszeresen önkénteskedik. Fotó: Getty Images

Emellett az ebbe a csoportba tartozók a többiekhez képest mobilabbak voltak, valamint 12 százalékkal magasabb volt a fizikai aktivitásuk. És ez még nem minden: a tudósok azt is megállapították, hogy a rendszeresen önkénteskedőknek sokkal több életcéljuk volt, kevésbé érezték magukat magányosnak és reménytelennek, valamint sokkal valószínűbben ápoltak rendszeres kapcsolatot barátaikkal, mint az önkéntes munkát nem végzők.

A kutatók nem találtak viszont kapcsolatot a rendszeres önkéntes munka és a krónikus betegségek kialakulása között, sem a depresszióval vagy olyan függőségekkel, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

Végül azt a következtetést vonták le, hogy önkénteskedéssel sokat tehetünk az idősebb korban bekövetkező életminőség-romlás megelőzéséért. Illetve kiemelték, hogy lelkileg is jót tesz, valamint rugalmasabbá tehet a stresszhatásokkal szemben is, ha segítünk másokon.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)