A kemoterápia hosszú távú hatása

Régóta ismert, hogy a kemoterápia csökkentheti a páciensek termékenységét, ám egy új kutatás szerint ez a negatív hatás akár a kezelésen átesett nők gyermekeire is átterjedhet.

Mennyi idő elteltével jelentkeznek a kemoterápia mellékhatásai? Részletek itt.

A kemoterápia célja a ráksejtek elpusztítása. Ennek során olyan sejtmérgeket alkalmaznak, amelyek általánosságban a gyorsan szaporodó sejteket támadják meg, így viszont a daganatok mellett a szervezet egyéb, hasonló ütemben működő területei is kárt szenvedhetnek. A gyógymód legtöbb mellékhatása emiatt jelentkezik.

kemoterápia, kemoterápia mellékhatásai, termékenység, fertilitás, meddőség
A kemoterápia miatt csökkent termékenység a kezelt nők gyermekeinél is felléphet

Egyebek mellett előfordulhat tehát az is, hogy a kemoterápia következtében romlik az adott páciens termékenysége. Az amerikai Utah Egyetem kutatói ugyanakkor nem álltak meg itt, hanem arra is kíváncsiak voltak, vajon ez a csökkent reprodukciós képesség átöröklődhet-e generációkon keresztül. A kapott eredmények mindenképpen meglepőek, bár a tudósok is felhívták a figyelmet, hogy ezekből messzemenő következtetéseket egyelőre nem szabad levonni.

Meglepő, egészen hétköznapi dolgok is ronthatják a férfiak nemzőképességét. Íme, a leggyakoribb hibák , amelyeknek a spermiumszám látja kárát.

Veszélyben a kezelt nők gyermekei

Vizsgálataik során a kutatók az állami népességi adatbázist használták fel. Úgy találták, hogy míg a kemoterápián átesett férfiak természetes úton született gyermekei statisztikailag ugyanannyi gyermeknek adtak életet, mint az általános populációba tartozó kortársaik, addig az így kezelt nők már jóval kevesebb unokával büszkélkedhettek. Egészen pontosan e nők lányainak 71, fiainak pedig 87 százalékkal kevesebb gyermeke született.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a generációkon átívelő hatás pontos mechanizmusa nem ismert, a tudósoknak is csupán sejtései vannak a probléma hátteréről. Ezen felül maga a kutatás sem bizonyító erejű, a felfedezés még igen kezdetleges stádiumban van. "Minden bizonnyal létezik ez az effektus, de azt tervezzük, hogy tíz éven belül megismételjük ezt a tanulmányt. A vizsgált populáció tagjai ugyanis nagyon fiatalok, jelenleg csupán 19 évesek, így pedig 132 főből csak 5 olyan akad, akinek már van gyermeke. Ez tehát egy nagyon alacsony számú minta, ami jelentősen befolyásolhatja a statisztikai adatok alakulását" - mutatott rá a kutatást vezető dr. Biren Patel.

Forrás: Daily Mail

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)