Így hat az öregedés a bőrünkre

Bőrünk velünk együtt öregszik. Míg fiatal korban természetesen rugalmas, feszes és ragyogó, az idő előrehaladtával struktúrája és állaga változik, és egyre nagyobb odafigyelést, törődést igényel, hogy optimális állapotát fenn tudjuk tartani.

Előbb-utóbb mindenki szembesül vele, hogy az idő múlásával bőre is öregszik, és hiába igyekszik megfelelően ápolni, állaga és rugalmassága bizony már nem lesz a régi. A ráncok, barázdák egyre sokasodnak, mélyülnek, és egy idő után sem pihenéssel, sem gondos kezeléssel nem lehet tökéletesen eltüntetni ezeket.

Velünk együtt a bőrünk is változik

Tizenéves korunkban és a húszas éveink elején arcbőrünk "jól bírja a gyűrődést": gyorsan regenerálódik, könnyű hidratálni és még egy-egy átvirrasztott éjszaka sem feltétlenül hagy nyomot rajta. Ennek az az oka, hogy a rugalmasságát biztosító kollagén - egy testszerte, a többi között az erek falában, a szaruhaártyában és a fogakban is megtalálható fehérje - még igen nagy mennyiségben termelődik az irhában. Emellett a bőr rétegei között rendkívül hatékony a víz-, tápanyag- és oxigénszállítás, ami üde és friss arcbőrt eredményez.

bőröregedés
A bőr öregedése természetes folyamat, ennek ellenére sokan késleltetnék. Fotó: Getty Images

Nagyjából 25 éves korunk környékén azonban megjelennek az első érzékelhető és látható jelei annak, hogy bőrünk visszafordíthatatlanul elkezdett öregedni . Erre utalnak a szemünk sarkában kialakuló finom ráncok - nevetőráncok vagy apró szarkalábak -, a homlokunkon megjelenő redők, amelyek ekkor még alig észrevehetőek és nem hagynak igazán mély nyomot. Ettől kezdve azonban folyamatosan, évente körülbelül egy százalékkal csökken a bőrünkben termelődő kollagén mennyisége, melynek következtében egyre veszít feszességéből. Életkorunk előrehaladtával egyéb strukturális változásokkal is számolnunk kell, mivel csökken bőrünk nedvesség- és lipidtartalma is.

A finom ráncok, barázdák jellemzően a harmincas éveinkben elmélyülnek. A szarkalábak már nem csak nevetéskor látszanak a szemünk sarkában, a homlokunkon megjelenő vízszintes ráncok pedig szinte "bevésődnek", nem simulnak ki azonnal, ha arcizmainkat ellazítjuk. A szemöldökök között felbukkanó függőleges barázdák egyeseknél szinte árkokká mélyülnek, ahogy az orr és a száj körüli ráncok is markánsabbá válnak. Az orron és az orcákon sokaknál hajszálerek jelennek meg és a korábban ragyogó, egészséges arcbőr elkezd fakulni.

Bőrünk állapotát és öregedésének ütemét sok egyéb tényező mellett az is befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Az ideális bőrszépítő táplálékban nagy mennyiségben vannak vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, aminosavak és alapvető tápanyagok. Mutatjuk, mely ételek felelnek meg leginkább ezeknek a kritériumoknak.

Negyvenéves korunk után bőrünkön - nem csak az arcunkon - már jól látható az idő múlása: ahogy csökken annak feszessége, rugalmassága, úgy mélyülnek tovább meglévő ráncaink. Negyven- és ötvenéves kor között a legtöbb ember bőre testszerte látványosan elkezd megereszkedni, ami különösen a szemhéjak és a nyak környékén, valamint a karon, a könyök-, és térdhajlatban, nőknél a dekoltázs környékén szembetűnő. Az arc kontúrja is megváltozik: kialakulnak a szem alatti táskák, az ajkak körüli "kemény" ráncok. Mindez arckifejezésünkre is hatással lehet, ezért tűnhet a középkorú emberek egy része szomorúnak akkor is, ha valójában nem az. A bőr legfelső rétege - a hámréteg - ebben az életkorban már szárazabb, és nehezebb hidratálni.

Ötvenéves kor felett aztán újabb változásokkal kell számolnunk. Bőrünk amellett, hogy egyre jobban megereszkedik, vékonyabb és fakóbb is lesz: jobban látszanak az alatta futó erek, hajszálerek. A vérkeringés gyengül, így a nedvesség és a tápanyagok nehézkesen érik el a bőrfelszínt. Ebben az életkorban már jellemzően megjelennek az időskori pigmentfoltok , más néven öregségi foltok. Ezek a szabálytalan alakú, barnás pöttyök a pigmentsejtek által termelt festékanyag felhalmozódását jelzik.

Az öregedés bőrünk minden rétegét érinti

A szervezetünk első védelmi vonalaként is emlegetett felhám (epidermisz) a természetes lipidréteg csökkenése miatt életkorunk előrehaladtával hajlamosabb lesz a kiszáradásra, könnyen kirepedezik, kisebesedik. A sérülések idős korban már nehezebben gyógyulnak, ami azzal jár, hogy a sérült hámrétegen keresztül könnyebben jutnak be a szervezetbe a különféle kórokozók. Az irha kollagéntermelésének visszaesése a felelős azért, hogy bőrünk az évek múlásával folyamatosan veszít rugalmasságából. A bőraljában található zsírszövet zsugorodása pedig ahhoz vezet, hogy bőrünk feszessége látványosan csökken, ráncaink pedig mélyülnek.

A bőröregedés természetes és elkerülhetetlen folyamat, de optimális esetben lelassíthatjuk. Az időben elkezdett, gondosan kialakított és rendszeres ápolási rutin, a bőrtípusunknak és bőrünk aktuális állapotának, struktúrájának megfelelő krémek, szérumok és hidratálók használata életkortól függetlenül segíthet fenntartani egy egészséges és egységes bőrképet. A tudatos ápolás azonban sokszor nem elegendő: arra is szükség van, hogy kiküszöböljük, vagy legalább minimalizáljuk azokat a tényezőket, amelyek felgyorsíthatják, illetve elősegíthetik bőrünk idő előtti öregedését. A genetikai hátterünkön nem tudunk változtatni - a genetikai hajlam nagyban meghatározza az öregedés ütemét -, minden máson viszont igen.

A legnagyobb "mumusok"

A külső tényezők közé tartozik a túlzásba vitt napozás - a káros UV-sugárzás roncsolja a hámréteget és a szöveteket -, a légszennyezettség, a klímahasználat és a fűtés is. De a különböző életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak bőrünk idő előtti öregedéséhez. Például a vitaminokban, rostokban és antioxidánsokban szegény, egészségtelen ételek fogyasztása, a dehidratáció, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, a stressz, az alváshiány és a különféle betegségek. Ezek mindegyike oxidatív stresszhez vezethet, melynek során szervezetünkben sejt- és szövetkárosító hatású szabadgyököknek nevezett molekulák szabadulnak fel. Amennyiben bőrünk antioxidánsok segítségével nem képes semlegesíteni ezeket, borítékolható, hogy állapota és struktúrája a természetesnél gyorsabb ütemben fog romlani.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Felhőszakadással kísért záporok, zivatarok csak kevés helyen, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések, de zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra