+3° - +12°
Kettős front

Hihetetlen tévhitek a hajhullásról

HáziPatika

Okozhat-e durva hajhullást a gyakori mosás? Megritkulhat-e hajkoronánk, ha nem szárítjuk meg nedves tincseinket? Eredményesek-e a gyógynövényes készítmények, ha hullik a hajunk? Bőrgyógyász szakorvosok válaszolnak a leggyakoribb tévhitekre.

Itt az ősz, ami hajunkat is jobban megviselheti. Mielőtt azonban a dús hajkorona ígéretében bízva bárki nekiállna a házi praktikák vagy a különféle divatos kapszulák, esetleg gyógynövényes kencék tesztelésének, érdemes tájékozódni és szakszerű segítségért bőrgyógyászhoz fordulni. A hajhullás hátterében ugyanis számos ok állhat. A pontos diagnózis felállítása olykor egyszerű, máskor viszont sok türelmet és kitartást igényelhet az orvos és a páciens részéről is. Az azonban mindig hasznos, ha tisztában vagyunk a tényekkel és igyekszünk utánajárni a féligazságoknak, téves információknak.

1. tévhit: "A hajhullás, kopaszodás leginkább a középkorú férfiakat vagy az idős embereket érinti."

Ezt a még ma is sokakban élő tévhitet dr. Svajda Bernadett bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos azonnal igyekszik eloszlatni. "A hajhullás sajnos fiatal-, sőt gyermekkorban is jelentkezhet, és az úgynevezett férfias jellegű, androgén hajhullás sok hölgyet is érint" - mondja. Tapasztalatai szerint a hajhullás főként a nőket, illetve a fiatal férfiakat nyugtalanítja, ők fordulnak nagyobb eséllyel orvoshoz a problémával.

Hasonlóról számol be dr. Szabó András bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos is. A problémával hozzá forduló páciensek többsége húszas, harmincas, negyvenes éveiben járó nő. "Ők főleg diffúz - a fejbőr egész területét elszórtan érintő - hajhullással küzdenek, aminek hátterében gyakran valamilyen laborvizsgálattal könnyen kideríthető hiánybetegség - például vérszegénység - áll. De a harmincas éveik végén, negyvenes éveik elején járó hölgyeknél is előfordulhat hormonális, androgén típusú hajhullás, ami náluk ugyan nem vezet teljes kopaszodáshoz, de a fejtetőn erőteljesen megritkulhat a hajzatuk " - magyarázza. Afogamzásgátlótabletták elhagyása, a terhesség utáni - hónapokig, néha akár egy-két évig jelentkező - vagy a klimax környéki hajvesztés is hormonális okokra vezethető vissza, és sok nőt érint.

2. tévhit: "Vigyázz, mert ha kihullik a hajad, nem nő helyette új!"

Mindkét bőrgyógyász szakorvos egyetért abban, hogy ez az elképzelés nem helytálló. "Egy hajszál életciklusa átlagosan 3-4 év. Utána kihullik, de optimális esetben azonnal nő helyette új" - mondja dr. Szabó András. És hogy mennyi az elfogadható veszteség, amely még nem okoz látványos problémát? Elmondása szerint legfeljebb napi 40-60 szál.

"Legtöbbször a hirtelen jelentkező, nagyobb mennyiségű hajhullás után haj-visszanövést észlelünk. Nagyon ritka a teljes kopaszságot hátrahagyó hajhullás" - számol be tapasztalatairól dr. Svajda Bernadett. Szintén csökkenhet az aktív hajhagymák száma, ha a hajhullás kisebb mértékű, és inkább csak hajritkulást eredményez (ami gyakran hormonális eredetű probléma). Ekkor a hajvonal hátrébb húzódik, a fejtető hajzata megritkul. A szálak csak abban az esetben nem nőnek vissza, ha a hajhagymák végleg elpusztulnak.

3. tévhit: "Ha mosás után nem szárítasz, megfázik a fejbőröd, és kihullik a hajad."

Még mindig sokan tartanak attól, hogy a hideg levegő látványos hajritkulást okoz. Ennek a félelemnek azonban bőrgyógyász szakorvosok szerint nincs alapja. Fejbőrünk nem fog megfázni, hajunk pedig nem kezd hullani, ha elfelejtjük vagy éppen nincs időnk megszárítani. "Sőt gyakran a túlzott, forró levegővel végzett szárítás vagy a fodrászati beavatkozások, a fizikai, kémiai sérülések kapcsán észlelünk hajhullást, esetleg a hajszálak károsodását" - említi dr. Svajda Bernadett.

Nem kell félnünk, hogy megfázik a fejbőrünk, ha hajmosás után nem szárítjuk meg rögtön
Nem kell félnünk, hogy megfázik a fejbőrünk, ha hajmosás után nem szárítjuk meg rögtön

Dr. Szabó András is gyakran találkozik ezzel a tévhittel. "A hajtüsző alján található a hajszemölcs, illetve a mátrix-sejtek, amelyekből a hajszál képződik. Ezek viszont egészen mélyen vannak: a test maghőmérsékletén. Annyira nem tud megfázni a fejbőrünk, hogy a hideg levegő károsítsa ezeket a sejteket" - magyarázza, hozzátéve, hogy az érzékelhető mértékű hajhulláshoz nagyon sokáig kellene extrém hidegben tartózkodnunk.

4. Tévhit: "A festéstől, a dauertól, a gyakori samponos mosástól kihullik a haj."

Dr. Svajda Bernadett szerint az állításnak van igazságtartalma, de érdemes óvatosan kezelni. Elmondása szerint a festés és főként a dauerolás erős megterhelést jelent a hajszálaknak, és akár károsodáshoz is vezethet. "Természetesen nem mindegy, hogy milyen anyagokat használnak a kezeléskor: léteznek kíméletesebb vegyszerek is. A nem túl gyakran végzett hajfestés nem szokott károkat okozni" - magyarázza. A gyakori mosással viszont véleménye szerint érdemes vigyázni, mert károsíthatja a fejbőr normál védőrétegét. Mint mondja, heti egy-két hajmosás optimális.

"Alapesetben a festés nem okoz hajhullást, kivéve, ha kontaktallergiás dermatitiszt vált ki komolyabb gyulladással, amely már a hajtüszőket is érinti" - mondja dr. Szabó András. Hasonlóan vélekedik a gyakori hajmosásról, hangsúlyozva, hogy ahogy a festésnél vagy egyéb vegyszeres kezelésnél, úgy itt sem mindegy, milyen terméket használunk. "A korszerű samponok nem okoznak hajhullást. Ilyenek például a linolénsavat tartalmazó készítmények, amelyek helyreállítják a fejbőr normál zsírsavvédelmi rendszerét, emellett kíméletesen tisztítanak" - teszi hozzá. 

5. tévhit: "A drága maszkok, gyógynövényes hajcseppek, gyógysamponok megállítják a hajhullást."

Csodák nincsenek, kizárólag hajra kenhető szerekkel - még akkor sem, ha "természetesnek" mondottak - nem szerezhető vissza az elvesztett hajkorona. "Sajnos, a hajhullás kezelése nehéz feladat. Kivizsgálás, majd célzott kezelés mellett, a beteg együttműködésével jó eredményeket lehet elérni. Samponnal vagy pakolással nem valószínű, hogy orvosolható a probléma" - hívja fel a figyelmet a szakszerű kezelés fontosságára dr. Svajda Bernadett. 

Dr. Szabó András sem bízik pusztán a gyógynövényes szerek eredményességében. Elmondása szerint az egyes samponokban található cink, magnézium, esetleg A- vagy E-vitamin valamilyen szinten hasznosulhat, de a gyógynövény-kivonatoktól önmagukban nem várható csoda. "Semmit sem érnek például az androgén típusú hajhullás esetén, ahogy a vashiányból fakadó hajvesztés vagy a fejbőr bakteriális fertőzése sem orvosolható velük" - vázolja.

6. Tévhit: "Ha parabén-, szilikon- és színezékmentes termékeket használsz, nem fog hullani a hajad, illetve megállítják a hajhullást."

Még mindig nagyon népszerűek, sőt egyre nagyobb teret hódítanak a "mentes" hajápolási termékek. Bőrgyógyász szakorvosok szerint fontos tisztában lenni vele, hogy az említett összetevők elkerülése ugyan előnyös lehet, de a hajhullást nem fogja megakadályozni, sem visszafordítani, ha ezeket nem tartalmazó termékeket választunk. Más jellegű probléma esetén viszont csak ilyeneket érdemes használni. "A parabén és a színezékek gyakran allergizálnak, kimutatott allergia esetén kerülésük elengedhetetlen, mert súlyos, minden használat után egyre fokozódó allergiás reakciót fognak okozni" - hívja fel a figyelmet erre a problémára dr. Svajda Bernadett.

7. tévhit: "A házi praktikákban nem lehet csalódni. Sampon helyett ajánlott langyos vízbe konyhasót és pici almaecet tenni, és ezzel átdörzsölni a fejbőrt."

A sokak által kedvelt és alkalmazott házi praktikák hajhullás esetén sem igazán hatásosak. Sőt. "Gyakran keresnek fel páciensek, akik hasonló háztartási szerek használata mellett allergiás, irritatív reakcióktól szenvednek" - számol be tapasztalatairól dr. Svajda Bernadett, aki a házi kísérletezés helyett korszerű kozmetikumok, szükség esetén pedig gyógyszertári készítmények használatát javasolja.

"Bőrgyógyászként elég drasztikusnak tartom az ilyen jellegű házi praktikákat. Egy sós-ecetes kezelés komolyan károsíthatja a fejbőrt védő zsírsavköpenyt. Amennyiben gyulladással járó irritációt okoz, úgy már akár hajhulláshoz is vezethet. Vagyis az ilyen kezelés nemhogy nem használ, inkább árt" - hangsúlyozza dr. Szabó.  

8. tévhit: "Ha sokat fésülöd a hajad, akkor kihullik. Ha sokszor viselsz sapkát, elveszted a hajad."

Sem a sűrű, göndör loboncukat nehezen kifésülőknek, sem a fejfedők kedvelőinek nem kell aggódniuk: bőrgyógyász szakorvosok szerint ebben a formában ugyanis egyik állítás sem igaz. A gyakori fésülés - amennyiben kíméletesen végzik, és nem éri drasztikus mechanikai hatás a hajat - biztos nem okoz hullást. Dr. Svajda Bernadett szerint ez a tévhit onnan eredhet, hogy az erőteljes hajhullással küzdő páciensek már a fésülködést is kerülik, hogy ne észleljék a sokkolóan nagy mennyiségű hajszál elvesztését. "Ez azonban nem a fésülés következménye: esetükben a haj sajnos spontán, fésülés nélkül is kihullik."

Ehhez dr. Szabó András annyit tesz még hozzá, hogy mechanikai irritáció esetén előfordulhat valamilyen mértékű hajhullás, például ha valaki állandóan szoros kontyot hord. A gyakori sapkaviselésnek a szakorvosok szerint egészen más veszélye van: ha nem szellőzik a fejbőr, seborrhoeás elváltozás,ekcémajelentkezhet, de felléphet gombás fertőzés vagy korpásodás is.

9. tévhit:" A korpa hajhullást okoz."

Fontos tudni, hogy a közönséges korpásodás nem jár hajhullással. "Ez tulajdonképpen nem is tekinthető betegségnek: a fejbőrön normál esetben is előforduló gomba okozza, és általában hajlam kérdése, hogy kinél jelentkezik" - mondja dr. Svajda. Más a helyzet például az egyéb, szerzett gombás fejbőr-betegségeknél, amikor a fertőzött foltokban a hajszálak egyszerre hullanak ki. "Ilyenkor a gyulladás mélyre terjedésekor előfordulhat maradandó hajvesztés is. Gyakran ezeket az állapotokat is tévesen korpásodásnak vélik, főként kezdetben" - teszi hozzá dr. Svajda.

A zsíros korpa is okozhat problémákat. "Amikor a fokozott faggyútermelés miatt a fejbőr és a haj elkezd zsírosodni, a fejbőrön levő mikrobák, baktériumok, gombák gyorsan el tudnak szaporodni, hámleválást okozva. Ha ezek a hámsejtek összecsapódnak, akkor kialakul a zsíros korpa. Nagyfokú gyulladás esetén pedig hajhullás jelentkezhet" - magyarázza a folyamatot dr. Szabó.

10." A stressz okozza a hajhullást és a kopaszodást."

Ennek az állításnak van igazságtartalma: a stressz hatását a szakértők szerint nem szabad lebecsülni. "Stressz alatt nemcsak a pszichés terhelést kell érteni, hanem minden, a szervezet egyensúlyát durván megbontó hatást: például egy nagyobb műtét vagy egy hirtelen jött betegség is erőteljes hajhullást okozhat" - világít rá dr. Svajda.

Dr. Szabó tapasztalatai szerint a nőknél a hajhullásos esetek körülbelül negyven százalékában a stressz valamilyen szinten szerepet játszik. "Sokszor előfordul, hogy a laborvizsgálat, a gócvizsgálatok, de még az anamnézis felvétele után sem találjuk meg a panasz okát, viszont az illető habitusából kiderül, hogy hajlamos stresszelni. Ilyenkor - ha minden vizsgálat negatív - lehetséges okként ez merül fel." Természetesen itt sem szabad általánosítani: nem mindig a stressz áll a háttérben, de nem szabad megfeledkezni róla mint kiváltó okról.

11. tévhit: "A hajhullás genetika kérdése: az apa vagy az anya miatt kopaszodik valaki."

"A hajhullás - értem ezalatt a rendszeres, napi 100 szál feletti, hajmosáskor 200 szál feletti hajveszést - valamilyen akut esemény miatt jelentkezik, nem mondhatjuk, hogy kifejezetten a gének kódolják" - mondja dr. Svajda. Hozzáteszi: sajnos igaz, hogy az apai vagy az anyai haj mennyisége és minősége örökletes, ezen nem tudunk változtatni. Létezik viszont genetikai vizsgálat, amely kimutatja, hogy férfihormon hatására túlzottan érzékeny hajhagymákkal rendelkezünk-e, és genetikailag esélyesek vagyunk-e férfias típusú hajritkulásra.

Tévhitek

Az ország vezető egészségügyi portáljaként feladatunknak érezzük, hogy valamennyi káros és életveszélyes tévhitet megcáfoljuk. Hiszünk abban, hogy valamennyi olvasónkat meg tudjuk győzni, hogy a butaságoknak nem érdemes bedőlni, érdemes viszont beszélgetni róluk. Legújabb cikksorozatunkban sokakat érintő és foglalkoztató egészségügyi tévhiteket veszünk górcső alá, és reményeink szerint oszlatunk el szakértők segítségével. A részletekért kattintson!

 "Az androgén típusú hajhullásnál, amely az érintett férfiaknál általában a harmincas éveikben elkezdődik, nőknél pedig a változókor környékén jelentkezik, poligénes - több gén okozta - öröklésről beszélhetünk. A hatás egyrészt apai, másrészt az anyai nagyapa oldaláról is befolyásolja a helyzetet" - árnyalja a képet dr. Szabó András.

Te mindent beveszel?

Olvassa el sorozatunk további cikkeit is!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +12 °C
Minimum:
+3, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag