Parabének - tiltott, támogatott vagy tűrt?

Érvek és ellenérvek hangzanak el a parabénekről, a kozmetikumok tartósítóiról pró és kontra. Ellenzői azt állítják, befolyásolni tudja az ösztrogéntermelést és rákkeltő. A támogatói szerint viszont a parabének ártalmatlanok, felesleges hisztériáról van szó. Annak jártunk utána, vajon igaz-e.

Parabén ABC

A parabének stabil, nem illékony vegyületek, megjelenési formájuk kismértékben eltérő, azonban mindenképp szagtalan vagy enyhe szagú szilárd anyagok. A parabéneket az 1920-as évektől széles körben használják fel tartósítószerként kozmetikumokban és testápolási termékekben, ugyanis hatékony gomba- és baktériumölők.
Tartósítószer nélkül a vizes részt is tartalmazó termékek 1-2 hét alatt megpenészednének, megromlanának, így mindenképpen szükséges a használatuk. Többféle parabén is van, pl. methyl-, ethyl-parabén, butilparabén. A parabén ellenzői szerint az anyag befolyásolja a hormonháztartást, és összefüggésbe hozták a mellrákkal. Egyre több kozmetikai cég dob piacra éppen ezért parabénmentes kozmetikumokat. De vajon kell tőle félnünk? És feltétlenül biztonságosabbak a nem parabénnel tartósított kozmetikumok?

A kutatók nem tartják veszélyesnek

A Food & Drug Administration, az Egyesült Államokban a hivatalos egészségügyi szervezet nem tartja veszélyesnek. A Nemzetközi Rák Intézet sem talált olyan bizonyítékot, amely szerint a parabéneknek vagy az izzadság gátlóknak köze van a mellrákhoz. A Journal of Applied Toxicology egyik cikke szerint sincs arra bizonyíték, hogy a parabén rákot okoz.
Merjünk parabéntartalmú kozmetikumot vásárolni?

Merjünk parabéntartalmú kozmetikumot vásárolni?

Ezzel szemben egy globális kutatás szerint a parabén lebomlik, majd kiválasztódik a szervezetben. Meg szokta kapni a parabén azt is, hogy befolyásolja a hormonokat, ugyanis a parabén fitoösztrogén. Azonban a vonatkozó EU szabályozás szerint legfeljebb 0.4 százalékos fitoösztogén lehet a krémekben. Ez annyira kevés, hogy semmilyen hatással nincs a szervezetre.

Durvább az uborka?

Egyes tesztek szerint a parabének tízezerszer gyengébbek, mint a természetben előforduló fitoösztrogének. Egyes élelmiszerek, például a szója, a cseresznye, az áfonya, a meggy és a sárgarépa termelnek is parabént, melyből kialakul a fitoösztrogén. Ráadásul sokkal nagyobb mértékben teszik mindezt, mint a kozmetikumokban engedélyezett parabén. Sőt, további kérdéseket vet fel: vajon mivel tartósítják az adott kozmetikumot, ha nem parabénnel? Hiszen a kozmetikumokba mindenképpen kell tartósítószer, úgyhogy valami más szintetikus tartósítószert használnak, ami már nem kerül fel a reklámokra.
Szóba jöhet például a denaturált alkohol a tartósításra, ami ugyancsak nem hangzik túl jól, és bőrirritáló lehet. A kutatók sajnos még nem tudtak természetes alapanyagot kifejleszteni tartósításra, azonban semmi ok a túlzott aggodalomra a parabénekkel kapcsolatban. Ne feledjük, a krémbe kerülő gombák, baktériumok sokkal komolyabb gondot okozhatnak, mint a parabén.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?

Az ekcéma kialakulása

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

A mindennapi bőrápolás legtöbb mozzanatát otthon végezzük, de havonta-kéthavonta érdemes ellátogatni a kozmetikushoz egy-egy tisztító, masszírozó kezelés erejéig.